Wikipedistická soutěž Československo 1948-89 startuje 28. října 2022

Tisková zpráva. Wikimedia Česká republika pořádá třetí ročník soutěže, jejímž cílem je dokumentování Československa mezi lety 1948 a 1989 na české Wikipedii. Zúčastnit se lze formou psaní a rozšiřování článků i nahrávání fotek. Soutěž trvá od 28. 10 do 18. 12. a její součástí bude přednáška a editaton 23. listopadu v pražském Kampusu Hybernská. Prvních 100 účastníků a účastnic vyhraje ponožky od Klubu Pánů z Ponožkovic.

33 let po Sametové revoluci na Wikipedii stále chybí desítky článků na témata významných osobností, reálií a poměrů této doby. Mezi tipy na chybějící články najdete kromě jmen desítek politických vězňů a disidentů také názvy dobových předmětů a pojmů, například takový Moták (zpráva), nebo témata týkající se tehdejší umění a kultury. Ze Sametové revoluce v je na Wikipedii pouze 63 fotografií.

Výzva opět připomíná, že psát Wikipedii může každý, stačí najít relevantní zdroje a dodržet pravidla Wikipedie. Zapojit se tedy mohou jak zkušení wikipedisté, tak úplní nováčci. S editací jim pomohou lektoři každé pondělí večer online ve Wikiporadně nebo na editačním maratonu v Didaktikonu Kampusu Hybernská 23. listopadu mezi 17 a 20 hodinou. Editaton navazuje na hodinovou přednášku historika Mgr. Ondřeje Holuba Československá společnost v poststalinské éře 1956-1968: koncepty, výzvy, projekty. 

„Cílem soutěže je podpořit naši svobodu tím, že lépe popíšeme totalitu, která jí předcházela, a zpřístupníme toto svědectví dalším generacím. V propagačním videu říkáme ‚Ať žijí svobodné informace, největší záruka světového míru‘ sice v nadsázce, ale něco na tom je,“ říká výkonná ředitelka WMČR Klára Joklová.

V uplynulých dvou ročnících bylo rozšířeno či přibylo 113 článků a 177 fotek, spolek doufá, že letos tuto statistiku významně rozšíří. Motivací účastníkům může být pár ponožek v národních barvách a dvouměsíční členství v Klubu Pánů z Ponožkovic, který je partnerem soutěže, pro prvních 100 účastníků. Nejlepší přispěvatelé vybraní porotou obdrží též knihy s historickou tematikou a merch WMČR.

Wikiprojekt je rozvíjen ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů a finančně ho podpořilo velvyslanectví USA v Praze v rámci programu Small Grants.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..