Czech Wiki Photo 2022: Soutěž o nejlepší svobodnou fotku má uzávěrku 31. října

Wikimedia Česká republika pořádá čtvrtý ročník soutěže o nejlepší českou fotografii nahranou na svobodné úložiště Wikimedia Commons, ze kterého čerpá Wikipedie. Autoři a autorky vítězných fotografií české přírody, architektury, umění, událostí a osobností vyhrají poukázky na fotoslužby. Jejich díla budou v lednu 2023 vystaveny v HYB4 Galerii v Kampusu Hybernská v Praze.

V odborné porotě Czech Wiki Photo 2022 zasedne již tradičně novinář a fotograf Jan Rybář a podruhé se k němu připojí i Mezinárodně oceňovaná fotografka a mentorka Edita Bízová. Porotci budou v souladu s pravidly kromě kvality a umělecké hodnoty fotografií posuzovat i užitečnost fotek pro Wikipedii. Největší šanci mají tedy unikátní snímky, které mohou být encyklopedicky významné. Letos se soutěží ve 4 kategoriích: příroda; společnost, kultura a události; vytvořeno člověkem a slavné osobnosti.

Vítězové získají voucher na fotografické služby do Centra FotoŠkoda, které je partnerem soutěže, wikipedistické vyznamenání a drobné ceny. Z nejlepších fotografií uspořádáme v lednu 2023 výstavu v Galerii v Kampusu Hybernská.

Wikimedia Commons je centrální úložiště licenčně volných fotografií a dalšího obsahu, který poté za dodržení určitých podmínek může používat každý a jakkoliv. Často to dělá nejen Wikipedie, ale také například novináři, vzdělavatelé i široká celosvětová veřejnost. Soutěžící v Czech Wiki Photo 2022 tak pomáhají zajistit svobodný přístup k informacím pro všechny.

„V roce 2021 bylo přihlášeno 420 fotografií od více než 110 fotografů a fotografek, doufáme, že letos tato čísla ještě překonáme. Zvedat povědomí české veřejnosti o svobodných licencích a svobodné kultuře je jedním z hlavních cílů spolku, i proto soutěž pořádáme. Dobrovolníci projektů Wikmedia odvádějí při svých foto-cestách po republice záslužnou encyklopedickou činnost, ze které máme užitek všichni, proto ji tímto způsobem každoročně oceňujeme,“ říká výkonná ředitelka spolku Wikimedia ČR Klára Joklová.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..