Czech Wiki Photo 2022: Soutěž o nejlepší svobodnou fotku má uzávěrku 31. října

Wikimedia Česká republika pořádá čtvrtý ročník soutěže o nejlepší českou fotografii nahranou na svobodné úložiště Wikimedia Commons, ze kterého čerpá Wikipedie. Autoři a autorky vítězných fotografií české přírody, architektury, umění, událostí a osobností vyhrají poukázky na fotoslužby. Jejich díla budou v lednu 2023 vystaveny v HYB4 Galerii v Kampusu Hybernská v Praze.

V odborné porotě Czech Wiki Photo 2022 zasedne již tradičně novinář a fotograf Jan Rybář a podruhé se k němu připojí i Mezinárodně oceňovaná fotografka a mentorka Edita Bízová. Porotci budou v souladu s pravidly kromě kvality a umělecké hodnoty fotografií posuzovat i užitečnost fotek pro Wikipedii. Největší šanci mají tedy unikátní snímky, které mohou být encyklopedicky významné. Letos se soutěží ve 4 kategoriích: příroda; společnost, kultura a události; vytvořeno člověkem a slavné osobnosti.

Vítězové získají voucher na fotografické služby do Centra FotoŠkoda, které je partnerem soutěže, wikipedistické vyznamenání a drobné ceny. Z nejlepších fotografií uspořádáme v lednu 2023 výstavu v Galerii v Kampusu Hybernská.

Wikimedia Commons je centrální úložiště licenčně volných fotografií a dalšího obsahu, který poté za dodržení určitých podmínek může používat každý a jakkoliv. Často to dělá nejen Wikipedie, ale také například novináři, vzdělavatelé i široká celosvětová veřejnost. Soutěžící v Czech Wiki Photo 2022 tak pomáhají zajistit svobodný přístup k informacím pro všechny.

„V roce 2021 bylo přihlášeno 420 fotografií od více než 110 fotografů a fotografek, doufáme, že letos tato čísla ještě překonáme. Zvedat povědomí české veřejnosti o svobodných licencích a svobodné kultuře je jedním z hlavních cílů spolku, i proto soutěž pořádáme. Dobrovolníci projektů Wikmedia odvádějí při svých foto-cestách po republice záslužnou encyklopedickou činnost, ze které máme užitek všichni, proto ji tímto způsobem každoročně oceňujeme,“ říká výkonná ředitelka spolku Wikimedia ČR Klára Joklová.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..