Wikimedia ČR spouští červnový projekt Měsíc lidských práv na Wikipedii

Lidská práva jsou tématem, které je aktuální vždy. Spolek Wikimedia Česká republika, který pečuje o rozvoj české Wikipedie, mu chce zasvětit právě měsíc červen. Výzva Měsíc lidských práv na Wikipedii by měla motivovat dobrovolné wikipedisty i širokou veřejnost, aby psali tematické články. Cílem je, aby měl každý přístup k neutrálním a aktuálním informacím o lidských právech.

Logo: Emajeblahova, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Editovat Wikipedii může a dokáže každý. A zkušení lektoři a lektorky s tím nováčkům rádi pomohou na bezplatných editatonech.

Pilotní ročník akce Měsíc lidských práv na Wikipedii není blíže tematicky vyhraněný. Mezi témata, která by mohla být na Wikipedii lépe popsaná, patří například sociální a kulturní práva, tři generace lidských práv, práva žen, práva zdravotně postižených, duševní zdraví, náboženských, sexuálních a národnostních menšin. Psát ale účastníci mohou o čemkoliv, co je zajímá, a co s lidskými právy souvisí. Například o aktivistech za lidská práva nebo filmech, které se problematiky týkají.

Psaní nových článků není jediný způsob, jak se dá do výzvy #lidskaprava2022 zapojit. Účastníci mohou také rozšiřovat stávající články, překládat články z jiných jazykových verzí Wikipedie nebo nahrávat tematické fotografie a obrázky na svobodné úložiště Wikimedia Commons.

Součástí měsíc trvající výzvy je také soutěž o poukázky do e-shopu Albatrosmedia.cz, které věnovala pro akci Nadace Albatros, a drobné upomínkové předměty Wikimedia ČR. Pro vstup do soutěže stačí do shrnutí editace na Wikipedii vložit hashtag #lidskaprava2022. Oceňovaní budou náhodně vylosovaní nováčci, ale také nejčtenější nebo nejkvalitnější články.

Organizátoři jsou potěšeni zájmem o partnerství – děkují Nadaci Albatros za věnování poukázek, WorkLounge za věnování prostorů a dalším partnerům akce – OPIM, Amnesty International, Člověk v tísni, Trans*parent a dalším.

Akci pořádá spolek Wikimedia ČR. Finančně ji podpořilo Velvyslanectví Spojených států amerických v České republice v rámci programu Small Grants.

Kontakt:
PR spolku Natálie Schejbalová
natalie.schejbalova@wikimedia.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..