WikiGap 2022: vzniklo 401 nových článků (nejen) o ženách

WikiGap 2022, naše vlajková měsíční a celostátní akce, je u konce. Během 30 dnů se na zmenšení gender gapu na české Wikipedii podílelo 57 uživatelů, 6 z nich byli nováčci (tyto statistiky bohužel nejsou přesné kvůli nedostatku údajů v účtech účastníků). Máme velkou radost, že do WikiGapu aktivně zapojily Wikipedistky – nejen v roli editorek, ale i lektorek! Navíc polovinu vylosovaných vítězů #WikiGap2022 výzvy činily ženy.

Březen – měsíc žen. Jak to dopadlo?

Foto: Wikigap prg 2022-30.jpg, autor: Richard Sekerak (WMCZ), CC BY-SA 4.0

Proběhlo 5 Editatonů – offline i online

V rámci letošního projektu jsme uspořádali 4 editační maratony – zahajovací v Praze, na konci měsíce v Brně, studentský v Olomouci a online pro absolventy kurzů Senioři píší Wikipedii. U každého setkání jsme zajistili i paralelní online variantu, což se osvědčilo. Díky tomu se účastníci a účastnice mohli naučit editovat na dálku. V rámci takové práce vznikl mimo jiné i článek o Ženách na Ukrajině.  

Pro zajímavost přidáváme seznam tří nejčtenějších článků (k 6. dubnu 2022), které vznikly v rámci výzvy WikiGap 2022:

  1. Jada Pinkett Smith (2 629 zobrazení)
  2. Ariana DeBose (1 016 zobrazení)
  3. Olha Perebyjnis (416 zobrazení)

Zapojila se i Wikidata

Kromě příspěvků do článků se naše komunita zapojila do WikiGapu také jinými způsoby: koordinátor programů Wikidata/Tech, Michal Špaček, uspořádal online Wikidata:WikiGap Czech Editaton 2022 a Wikipedista Packa udělal 125 editací na Wikidatech spojených s WikiGapem. 

Výzva WikiGap. Kdo byl nejpilnější?

V rámci výzvy bylo 43 wikipedisty vytvořeno 401 článků. Nejvíc příspěla uživatelka Tynako, která rozšířila v rámci WikiGapu 82 článků. Na druhém místě byl uživatel Svajcr s počtem 67 článků, třetí místo obsadil RPekař s 39 editacemi. Pro sledování výsledků jsme používali nástroj Hashtag,  podrobnosti najdete statistikách nástroje. Ze všech účastníků jsme vylosovali 6 výherců, které jsme ocenili mimo jiné poukázkami, které nám věnovalo nakladatelství wo-men. Za dar jim moc děkujeme.

Přečtěte si některé z nejzajímavějších článků:

Foto: Wikigap prg 2022-20.jpg, autor: Richard Sekerak (WMCZ), CC BY-SA 4.0

Usnadnění překladů článků

Dva z našich editatonů byly komunikovány jako překladatelské, na nich se editoři učili nejefektivnější způsob překladů cizojazyčných článků. Naše lektorky Helena Dvořáková a Czeva vytvořily návod, jak používat nástroj na překlad, který budeme využívat i pro budoucí akce. Návod najdete zde

Děkujeme všem za účast a podporu 

WikiGap se konal díky spolupráci s Americkou ambasádou, v prostorech jejich Amerického centra v Praze a Moravské zemské knihovny v Brně. Děkujeme za součinnost jim i za podporu výše zmíněnému nakladatelství wo-men.

Především ale děkujeme všem, kteří se do WikiGapu zapojili a doufáme, že během příštího ročníku se Wikipedie opět rozšíří o podobně ohromující počet článků o významných ženách.

Foto: Wikigap 2022 rad, autorka: Emajeblahova, , CC BY-SA 4.0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..