Co přejí ke 20. narozeninám Wikipedii radní Wikimedia ČR?

20. narozeniny české Wikipedie jsou tady. Oslavovat bychom měli především dobrovolníky, kteří největší českou online encyklopedii píší. Naštěstí mezi ně patří i všichni naši radní. Bereme to tedy jako příležitost vás s nimi více seznámit a zjistit, jaká narozeninová přání mají pro Wikipedii oni.

Předseda spolku: „Ať je psaní Wikipedie stejně běžné jako psaní statusů“

Stejně jako pobočka Wikimedia ČR vyrostla i česká Wikipedie – slaví 20 let a zároveň 500 000 článků. Pokroky, které Wikipedie udělala, jsou nejlépe vidět na jejím vnímání okolím. Většina lidí dnes ví, že Wikipedie je nejen spolehlivým zdrojem informací, ale také že ji lze upravovat a svobodně využívat. Našim největším úkolem se nyní tedy stává ukázat široké i odborné veřejnosti, že úprava Wikipedie a souvisejících projektů je jednoduchá – zvládne ji každý! Do dalších let tedy Wikipedii přeji, aby se editování stalo běžnou součástí života co možná nejvíce uživatelů internetu – stejně jako napsání statusu na Twitter nebo přidání fotografie na Instagram.

Jan Groh
Jan Groh. Foto: Tadeáš Bednarz, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Jan Groh (*1992, Praha) je projektový manažer a předseda spolku Wikimedia Česká republika. Takto by asi začínal článek o mě na Wikipedii… Ve wikipedistickém světě se pohybuji bezmála 15 let, kdy jsem se plynule přesunul od wikipedistické činnosti, zejména v oblasti dopravy a geografie, přes činnost správcovskou dostal až k práci pobočkové. Do Wikimedia Česká republika jsem přišel nedlouho po jejím vzniku a ze začátku se věnoval zejména podpoře fotografických grantů, které v té době vznikaly, a pokrývavly pouze focení českých obcí. Nyní má pobočka k desítce zaměstnanců, vlastní systém grantů a je aktivní na mezinárodním poli.

Radní pro komunitu stál u zrodu Wikipedie a přeje jí, aby se dokázala „dotknout hvězd“

20. narozeniny slaví česká jazyková verze Wikipedie jen chvíli poté, co dokázala překonat metu půl milionu článků. Přeji jí, aby do budoucna dosáhla jednoho milionu a ještě dál – aby se dokázala „dotknout hvězd“. Tedy, aby se dokázala posunout takovým směrem, který si třeba ani my, kteří jsme stáli jejího zrodu, nedokážeme dnes ještě představit. 

Jan Loužek
Jan Loužek. Foto: Tadeáš Bednarz, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Jmenuji se Jan Loužek a jsem členem spolku Wikimedia Česká republika od roku 2008. V civilním životě pracuji jako asistent na Magistrátu hlavního města Prahy. Zajímám se o fotografii, informatiku, cestování, lingvistiku, balkanistiku a pokud je to možné, tak i o okrajovější oblasti, jako např. autorské právo nebo právo na informace. 

Od roku 2005 jsem editorem české Wikipedie. V roce 2008 jsem se stal členem spolku Wikimedia Česká republika. Od roku 2011 jsem členem Rady spolku, v letech 2014-2015 jsem byl jeho předsedou. Uskutečnil jsem dva ročníky soutěže CEE Spring, která se věnovala regionu střední a východní Evropy, pět ročníků soutěže Popiš památku na české Wikipedii, zorganizoval jsem tři fotografické expedice (a na čtyřech dalších jsem se podílel). V letech 2015 a 2019 jsem se podílel na dvou informačních kampaních ohledně svobody panoramatu a reformy autorského práva.

„Ať zvládne výzvy,“ říká radní pro vzdělávání

Wikipedie bude v nadcházejících letech čelit mnoha výzvám. Za dobu její existence se toho mnoho změnilo: čtenáři často získávají informace raději vizuální formou než prostřednictvím dlouhých textů. Také přispívání je obtížnější, než bylo dříve, protože je Wikipedie výrazně větší, než když před dvaceti lety začínala. Wikipedii přeji, ať se s každou z nadcházejících výzev vypořádá co nejlépe, ať tady s námi zůstane nejméně dalších dvacet let.

Martin Urbanec
Martin Urbanec. Foto: Tadeáš Bednarz, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Jmenuji se Martin Urbanec a na české Wikipedii působím od roku 2014. Od roku 2018 aktivně spolupracuji s týmem Growth nadace Wikimedia, který má za cíl co nejvíce usnadnit nováčkům přispívání na Wikipedii. Kromě toho jsem také aktivním členem technické komunity a pomáhám s provozem Wikipedie i dalších Wikimedia projektů. V roce 2021 jsem se rovněž stal členem rady spolku Wikimedia ČR, kde mám na starosti vzdělávací programy. Mimo hnutí Wikimedia studuji na Fakultě informačních technologií ČVUT v Praze, kde se zajímám především o informatiku v různých podobách. Rád se ale dozvídám nové informace i z oborů nesouvisejících.

Radní pro PR a fundraising: „Wikipedie je jen o chlup starší než já.“

Wikipedii k jejím krásným kulatinám (teď mi dochází, že je vlastně o chlup starší než já) přeji, aby na ní vznikaly stále nové kvalitní články, ubylo konfliktů a přibylo co nejvíce plodných uživatelů.

Tadeáš Bednarz
Tadeáš Bednarz. FOTO: Tadeáš Bednarz, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Jmenuji se Táda Bednarz. Jsem student, letošní maturant přivydělávající si jako kronikář půvabného městečka Orlové. Z toho také vyplývá má záliba v nejen slezském místopisu. Dlouhou dobu jsem působil jako sportovní fotograf v novinách, avšak mým největším koníčkem je v posledních dnech překládání polských básní.

Na wikiprojektech působím oproti svým kolegům v Radě poměrně krátce, od roku 2016. Přestože jsem se svou činností začal na Wikipedii, v posledních letech se věnuji hlavně focení pro Commons (i to však nyní strašlivě zanedbávám). V rámci spolku funguji jako radní pro PR, fundraising a globální směřování a podílím se na rozvoji projektu Fotíme Česko.

„Aby se jí stejně dobře dařilo i v dalších 20 letech.“

Česká wikipedie je úžasný projekt, který se zcela zaslouženě drží v první desítce nejnavštěvovanějších webových stránek v České republice. Komunita wikipedistických nadšenců tak poráží i mnohé profesionální redakce s desítkami novinářů a nemusí s sebou nést břímě reklamy a s tím spojených komerčních zájmů. České wikipedii k jejím 20. narozeninám přeju, aby se jí stejně dobře dařilo i v dalších 20 letech, aby i nadále zůstávala spolehlivým zdrojem informací pro širokou veřejnost. To však nebude možné bez komunity wikipedistů, české wikipedii tedy přeju i to, aby komunita kolem ní vzkvétala a i nadále zvládala i generační obměnu.

Josef Klamo
Josef Klamo. FOTO: Tadeáš Bednarz, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Jmenuji se Josef Klamo a jsem členem spolku Wikimedia Česká republika. Vzděláním i povoláním jsem právník. Již dlouho mám rád moderní technologie a svobodné projekty vytvářené s pomocí crowdsourcingu a publikované pod svobodnou licencí. Jedním z mých koníčků je tak již dlouho psaní Wikipedie, ale i přispívání do jiných projektů Nadace Wikimedia či dalších svobodných projektů jako OpenStreetMap. Rád také fotografuji.

Editorem české Wikipedie jsem od roku 2005, na té anglické jsem začal ještě o rok dříve. V roce 2005 jsem také nahrál první fotografii na Commons, později jsem si také oblíbil fotografický WikiProjekt České obce a s ním spojené Wikiexpedice. Od roku 2013 také přispívám na Wikidata. 

Projekty Nadace Wikimedia ovšem nejsou jen články, fotky a data, ale i komunita lidí okolo, jejíž značná část se sdružuje kolem spolku Wikimedia Česká republika. S jeho členy jsem se poprvé setkal v roce 2016, shodou náhod při příležitosti oslavy 15 let české Wikipedie. O rok později jsem se stal členem spolku a v roce 2017 jsem byl zvolen i do Rady spolku. V letech 2019 až 2021 jsem byl předsedou spolku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..