Startuje březnový WikiGap: Pojďme na Wikipedii dostat více žen

Ženy tvoří jen 10 % všech editorů Wikipedie. Na jeden článek o ženě připadá 5 mužských. Proto pořádá spolek Wikimedia Česká republika ve spolupráci s dalšími partnery WikiGap 2022. Měsíc trvající výzva odstartuje 1. března a jejím cílem je změnit nerovnoměrné zastoupení mužů a žen na největší internetové encyklopedii na světě.

Čtvrtý ročník akce WikiGap má formu měsíční výzvy k vytváření článků o ženách a ženami. Editovat Wikipedii může každý, proto se kdokoliv může také zapojit. Stačí do políčka shrnutí editace přidat hashtag #WikiGap2022. Pro všechny, kteří editovat neumí, přichystal spolek několik bezplatných online i offline akcí, kde jim s tím pomůže.

Bezplatné editatony (editační maratony) proběhnou:

10. března 2022 15:00-19:00: Zahajovací editaton v Americkém centru v Praze (možnost účasti online přes Zoom).

20. března 2022 15:00-18:00: Víkendový online editaton přes Zoom.

30. března 2022 16:30–18:30. WikiGap v Brně v Zemské moravské knihovně (možnost účastnit se online přes Zoom).


Lektorky a lektoři zvou na události všechny nováčky, které láká psaní článků o významných ženách, stejně jako zkušené wikipedisty, kteří uvítají při jinak samotářské činnosti společnost. Spolek vyzývá i ostatní organizace nebo školy k pořádání vlastních akcí a nabízí jim pomocníky z řad svých lektorek a lektorů. Kontaktovat můžete manažerku komunitních programů Natalii Szelachowskou na natalia.szelachowska@wikimedia.cz.

Díky loňskému ročníku WikiGapu na Wikipedii vzniklo nebo bylo rozšířeno 238 článků od 71 zúčastněných. Organizátoři doufají, že letos metu překonají.

Wikimedia Česká republika podporující rozvoj Wikipedie a dalších Wikimedia projektů v Česku pořádá projekt ve spolupráci s Americkým centrem v Praze a Švédským velvyslanectvím v Praze. Nezávislé nakladatelství wo-men darovalo spolku poukázky na nákup jako odměnu pro vylosované účastnice a účastníky.

Přihlášky na akce a všechny podrobnosti jsou k nalezení přímo na Wikipedii pod heslem: „Wikipedie: WikiGap 2022“ nebo na webu či FB stránce wikimedia.cz.

Kontakt:
PR spolku Natálie Schejbalová
natalie.schejbalova@wikimedia.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..