13. 1. proběhne v Praze vernisáž a slam poetry pro Wikipedii s Anatolem Svahilcem

Spolek Wikimedia ČR, který se stará o rozvoj české Wikipedie, pořádá 13. 1. 2022 ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí v Praze první událost svého druhu. Vernisáž nejlepších svobodných fotografií ze soutěže Czech Wiki Photo 2020 a 2021 bude doplněna debatou o svobodných licencích a slam poetry pro Wikipedii. Večerem bude provázet wikipedista a slamer Anatol Svahilec.

Program:
17:00 moderovaná debata na téma Svobodné licence a volná díla: Archivy, muzea a knihovny otevřené digitálnímu světu 21. století
19:00 vernisáž + vyhlášení letošního ročníku soutěže Czech Wiki Photo
19:30 slam poetry pro Wikipedii (performativní žánr autorské poezie)

Pro slam poetry na podporu Wikipedie si slameři Anatol Svahilec, Tukan, Šimon Felenda, Tim Postovit a slamerka Tali připraví zbrusu nové texty. „Ještě napíšu 2 wikipedistický články a začnu, fakt ale,“ vyjádřil se k novému textu vášnivý wikipedista Anatol Svahilec. Kapacita v sále je omezená, slam poetry budou diváci moci sledovat i online.

Historicky první výstava nejlepších fotografií nahraných na svobodné úložiště Wikimedia Commons v rámci soutěže „Czech Wiki Photo 2020 a 2021“ bude zdarma k vidění až do konce ledna. Každý rok nahrají fotografové na Commons tisíce fotografií pořízených na území Česka. Jejich snímky může poté použít za určitých podmínek kdokoliv a k jakýmkoliv účelům (např. na Wikipedii). Soutěž Czech Wiki Photo oceňuje ty nejlepší z nich, ale také vyjadřuje díky všem, kteří dobrovolně vytvářejí tento svobodný obsah.

Debata se zaměří na problematiku svobodně licencovaných a volných děl a databází a jejich zveřejňování z hlediska autorského práva, a také na otázky spojené s digitalizací archiválií a sbírkových předmětů. Potvrzení diskutující jsou Lukáš Pilka za Otevřené sbírky, Lukáš Nekolný jako Wiki-rizident Muzea východních Čech v Hradci Králové a Lenka Maixnerová z Národní knihovny.

Ilustrační fotografie vám rádi zašleme na vyžádání.

Kontakt pro média:
Natálie Schejbalová
PR a fundraising
Wikimedia Česká republika
natalie.schejbalova@wikimedia.cz

O spolku Wikimedia ČR
Jsme Wikimedia Česká republika – nevládní organizace, česká pobočka nadace Wikimedia, která pečuje o projekty Wikimedia po celém světě. Od roku 2008 podporujeme v Česku rozvoj Wikimedia projektů: Wikipedie, Wikimedia Commons, Wikidat a jejich sesterských projektů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..