Už jste se stavili ve Wikiklubu nebo online Wikiporadně? Hledáme wikipedisty-mentory

Záchranná síť pro začínající wikipedisty, místo setkávání s lidmi, které spojuje zájem o Wikipedii, způsob, jak předat zkušenosti dál. To vše přináší Wikiklub a Wikiporadna. Pojďte se o nich dozvědět více.

Členové spolku Wikimedia Česká republika, kteří se podílejí na přípravě (tehdy ještě) Klubu Wikipedie v pražské Městské knihovně, Aktron, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Wikiklub jako příležitost přenést digitální koníček do skutečného světa

Wikiklub je prostor pro setkávání wikipedistů i lidí, kteří by se za wikipedisty třeba neoznačili, ale Wikipedie je zajímá a chtějí se dozvědět, jak se do psaní zapojit. Návštěvníci Wikiklubu často přicházejí s konkrétní prosbou o radu, ale čas mohou využít také k samostatné práci ve společnosti dalších lidí se stejným zájmem.

Je to příležitost přenést digitální koníček do skutečného světa a získat nové známé. Funkce mentora, který setkání vede, nemusí vždy být jen na dobrovolníkovi, wikipedisté si tady občas radí i navzájem. Účastnit se mohou studenti, vyučující i veřejnost, mladí i starší, zájemci bez předchozí zkušenosti i ostřílení wikipedisté.

Největší podíl návštěvníků Wikiklubu tvoří senioři

První Wikiklub vznikl v březnu 2016 v Brně jako pomoc pro studenty (Studenti píší Wikipedii), kteří psali Wikipedii jako součást školní práce. Aktuálně se wikipedisté potkávají každý týden v Městské knihovně v Praze na Mariánském náměstí.

V roce 2021 proběhlo vinou pandemie jen 18 setkání Wikiklubu s počtem 30 unikátních návštěvníků. Převážnou většinu účastníků (71 %) tvořili senioři, kteří se naučili editovat na kurzech Senioři píší Wikipedii. Máme radost, že pro mnoho seniorů kurzem práce na Wikipedii nekončí a rádi využijí možnost se v činnosti dále rozvíjet a zdokonalovat své dovednosti.

Ve Wikiklubu se daří najít jádro problému a nováčky nasměrovat

Zeptali jsme se na zkušenosti s Wikiklubem člověka snad nejpovolanějšího – wikipedisty Vojtěcha Veselého, který Wikiklub vedl jednou týdně jako dobrovolník už od roku 2016.

Vojtěch Veselý na Wikikonferenci Pardubice 2019, Marie Čcheidzeová, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons

„Spousta lidí se naučí editovat Wikipedii sama a nepotřebují pomoc, ale většina lidí se na začátku potýká s problémy a naráží na to, že jejich příspěvky nejsou přijímány komunitou, nevědomky porušují pravidla, nebo bojují s technickou stránkou věci. Dochází tak občas ke zbytečným nedorozuměním nebo konfliktům mezi zkušenými wikipedisty a nováčky,“ popisuje Vojtěch.

Dodává, že zkušenější wikipedisté po nováčcích často články pracně opravují a někdy se jim upřímně, ale marně snaží poradit, aby se dalším potížím vyhnuli. V online prostředí bývají takové interakce časově náročné a neosobní a často nikam nevedou. Navíc těchto tzv. patrolářů, kteří články kontrolují, je málo, jsou časově vytížení a nemají na trpělivou práci s nováčky čas a energii.

„Výhoda Wikiklubu je v tom, že jedno osobní setkání může nahradit deset e-mailů a většinou se opravdu podaří najít jádro problému a posunout nováčka správným směrem.“

Wikiporadna je něco jako pandemická z nouze ctnost

Wikiporadna vznikla jako reakce na pandemickou situaci a původně měla být jistým způsobem náhradou rušených Wikiklubů. Spojuje výhody osobního setkání na Wikiklubu s jednoduchou dostupností z pohodlí domova. Jde o video-online konzultace jeden na jednoho, jejichž termín si domlouvá zájemce s mentorem individuálně. Wikiporadna se ale osvědčila a byli bychom rádi, aby nadále mohla fungovat vedle Wikiklubu.

Wikiporadnu vedou též dobrovolníci z řad zkušených wikipedistů, aktuálně máme 2 aktivní a hledáme další do týmu.

Jak říká sám Vojtěch Veselý: „Vždy, když vidím, že účastníci díky Wikiklubu editují a vytváří hodnotný obsah, mám z toho dobrý pocit. Myslím, že nebýt osobního kontaktu s dobrovolníky z Wikiklubu a Wikiporadny mnozí nováčci by editování vzdali, což by byla škoda. “

Wikiklub a Wikiporadna jsou také navazující aktivitou pro mnoho absolventů kurzů Senioři píší Wikipedii. Dodávají jim podporu, motivaci a příležitost k setkávání.

Absolventa seniorských kurzů Zdeňka Wikiklub šetří před metodou pokus-omyl

Mezi seniory, kteří možnost konzultací využívají, patří například Zdeněk Svatoš. Do Wikiklubu chodí pravidelně už od chvíle, kdy absolvoval začátečnický kurz pro seniory. To bylo na podzim roku 2019.

Zdeněk o službě říká: „Já osobně ze své povahy i věku nejsem typ, který by přistupoval k řešení problémů rád metodou ‚pokus-omyl‘. Nevím-li si s něčím rady (a to se stává často, přiznejme si to – čím víc toho postupně vím, tím víc poznávám, co všechno nevím a neumím…), vyhledávám pokud možno fundovanou pomoc, v ideálním případě osobní.“

V tom je pro Zdeňka i pro mnohé jiné účastníky Wikiklub cenný. „Kdybych neměl tuto možnost, byla by moje aktivita a hlavně ‚produktivita‚ na Wikipedii určitě mnohem menší,“ doplňuje. Zdeněk si myslí, že on-line konzultace jsou sice jistě také užitečné, ale pro něj by prezenční klub nemohly nahradit.

Wikiporadna je pro nováčky snadno dostupnou záchranou

Pavlína Havlová se narozdíl od Zdeňka radí raději online jeden na jednoho. O Wikiporadně dozvěděla, když proklikla odkaz „potřebuju pomoci“ na Wikipedii.

Chtěla jsem založit nové heslo a vůbec jsem neměla ponětí, jak tento proces funguje. Během půlhodinové konzultace jsem se dozvěděla všechno potřebné – jak si heslo připravit i jak jej naformátovat. Získala jsem představu také o složitější fázi, jako je nahrání fotografie.

Pavlína má za to, že bez Wikiporadny by tyto informace našla také, ale trvalo by jí nepoměrně delší dobu, než by je dostala do finální podoby. Se složitějším formátováním, které je se znalostí klávesových zkratek nakonec snadné, by si prý nejspíš bez konzultace neporadila vůbec.

Jste na Wikipedii jako ryba ve vodě? Pomozte ostatním se neutopit

„Vzhledem k tomu, že se na nás často obrací lidé přispívající na Wikipedii s konkrétními stížnostmi nebo prosbami, jsou pro nás Wikiklub a Wikiporadna zásadní. Umožňují nám odkázat je přímo na pomoc aktivních wikipedistů, což je důležité zejména pro firmy nebo známé osobnosti, které neustále naráží zejména na doporučení propagační článek. Kdyby tyto služby neexistovaly, neměli bychom kapacitu na to těmto lidem pomoci pochopit, co mohou od Wikipedie očekávat. Proto doufám, že se nám podaří najít další mentory do týmu,“ říká výkonná ředitelka Wikimedia ČR Klára Joklová.

Pokud patříte mezi zkušené wikipedisty a máte pár hodin měsíčně, které byste nováčkům mohli věnovat, přidejte se k nám a staňte se mentory Wikiklubu nebo online Wikiporadny. Je to jedna z nejlepších věcí, kterou můžete pro českou Wikipedii udělat. My vám budeme proplácet náklady a umožníme vám se v mentorování rozvíjet. Kontaktujte nás na info@wikimedia.cz a dáme to dohromady. Těšíme se na vás.

Můžete také mrknout na více informací o Wikiklubu a Wikiporadně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..