Směr sever! Na Českolipsku a Teplicku budeme fotit (nejen) pro Wikipedii. Startuje Wikiexpedice

Naši fotografové se opět vydávají dokumentovat jednotlivé vesnice, kulturní památky, drobné památky a další zajímavosti pro Wikipedii. Pro první říjnový víkend zvolili severní část České republiky – konkrétně okolí České Lípy, Ústí nad Labem, Teplic a Děčína.

Cílem je pořídit fotografie pod svobodnou licencí, které budou na úložišti Wikimedia Commons a pomohou ilustrovat články na Wikipedii, nebo třeba položky Wikidat. A právě ta jsou nyní, u historicky šesté akce tohoto druhu, středobodem celé expedice. Díky Wikidatům víme, které památky, vesnice, nebo další objekty mají svůj snímek či nikoliv. Díky Wikidatům můžeme zjistit, kam se potřebujeme soustředit a získat v reálném čase. Účastníci akce si tak mohou připravit vlastní mapy, které jim řeknou, kam se mají vydat. Pro podrobnější práci používají také aplikaci Wikimedia Commons, která umožňuje hledat zajímavé objekty k dokumentaci přímo v terénu. Další volbou je např. i nástroj WikiShootMe, který zobrazuje mimo jiné již vyfocené objekty.

Svojí základnu bude mít akce v Benešově nad Ploučnicí. Město představuje pomyslný střed oblasti, která bude systematicky fotografována. Na místě dobrovolníci využijí zkušeností z projektů, jako jsou např. Foto českých obcí a aktuálně hlavně Fotíme Česko. Cestovní náklady a ubytování akce zajišťuje spolek Wikimedia Česká republika.

Díky expedicím tohoto typu je možné dosáhnout odlehlejších částí země. Ne zcela náhodou se téměř každá z takových akcí koná v příhraničí, resp. v oblasti bývalých Sudet. V minulosti se čeští wikipedisté vydali fotit např. do okolí Opavy, do Orlických hor, na Klatovsko, na Chebsko nebo Českokrumlovsko. Navštívili mnohdy i velmi malá sídla, mnohdy opuštěné příhraniční vsi a nebo malé osady. Kromě toho ale nezapomínáme i na focení některých okresních měst, která měla dosud jen málo snímků, díky čemuž bylo těžké ilustrovat řadu článků o místopise, dějinách nebo regionálně významných osobnostech.

I když v červenci 2021 mělo alespoň jeden obrázek 98 % českých obcí a vesnic, chtěli bychom práci dokončit a mít jistotu, že česká Wikipedie, ale i Wikidata, budou mít zdokumentováno kompletně všechno.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..