Wikipedista T.Bednarz reportuje focení škod na Moravě

Náhlá katastrofa způsobená moravským tornádem zvedla večer 25. června ze židle celý národ. Výjimkou nebyla ani komunita wikipedistů, která od prvních zpráv z oblasti situaci bedlivě sledovala a hned ten samý večer dala vzniknout wikipedickému článku o neštěstí.

Svobodná dokumentace tragické historické události

V podstatě hned bylo jasné, o jak historickou a nevídanou událost se jedná a že je třeba zajistit její pořádnou a svobodnou dokumentaci. S touto myšlenkou v hlavě mě tedy hned toho večera napadlo vydat se do oblasti na vlastní pěst s cílem vyfotit bezprostřední následky katastrofy ve vesnicích. Hned jsem začal s plánováním cesty a domluvou auta. Vypsal jsem si také tiket s předpokládanými náklady do systému Tracker z Mediagrantu Události, který bohužel na katastrofu podobného typu svým způsobem „čekal“.

Nejistotu cesty vystřídalo rozčarování z rozsahu katastrofy

Světlo nového dne teprve ukázalo rozsah celé katastrofy. Do oblasti se začali po nočním zásahu jednotek IZS sjíždět pomocníci s materiální pomocí z celé republiky, což nakonec zapřičinilo uzavření vjezdu do vesnic policií. Kvůli hrozbě, že by mě do vesnic fotit následky tornáda nemuseli přes uzávěru pustit, jsem během dopoledne celý svůj plán přehodnocoval. Nakonec jsem ovšem po konzultaci s několika fotografy-kolegy vyjel po obědě na cestu.

Po několika hodinách jsem se dostal do oblasti hodonínské Doubravy, kde jsem z auta sledoval vyvrácené hektary lesů a ačkoliv jsem měl namířeno rovnou do Lužic, hned před Hodonínem jsem si všiml prvních domů bez střech – jednalo se o odlehlejší kolonii Pánov, jež byla hlavně v prvních dnech médii poněkud pozapomenuta.

A teprve zde na mne zmar, který museli minulé noci obyvatelé jižní Moravy zažít, dolehl poprvé. Část střech už sice byla zakrytá, na některé se však stále čekalo a trosky, přiváté také z přilehlé fotovoltaické elektrárny, se válely všude možně. 

Moravská Nová Ves – kostel, ve kterém při tornádu probíhala mše

Další z dědin, kterou jsem v rámci dokumentace škod po tornádu navštívil, byla Moravská Nová Ves. Zde jsem teprve pochopil, že Pánov byl vlastně ještě docela „slabý odvar“, poněvadž zde už byla k vidění devastace celých ulic, po kterých brázdila těžká technika, na křižovatkách řízená policií.

Spatřil jsem i první středisko pomoci postavené před zničeným úřadem městyse plné různých materiálních zásob, které snad již byly dovezené prvními dobrovolníky. Naproti němu byl vidět tornádem zničený kostel (v té době jsem ještě ani netušil, že zrovna ve chvíli katastrofy v něm probíhala mše) a staré rozbořené domy v jeho okolí, které v sobě skýtaly opravdu bezútěšný pohled.

„Tornádo rozházelo auta jako hračky na louce“

Podobně tragicky to vypadalo i v Hruškách, v nichž se nachází další rozbořený kostel, jehož fotografie v den celého neštěstí proběhla médii. Kvůli poškozené statice domů se zde ani nedalo dostat do jižní části vsi, která byla hlídána dalšími jednotkami policistů.

Vlna solidarity může být útěchou, ač životy a domovy lidem bohužel nevrátí

Domů jsem se vracel se zvláštním pocitem uvědomí, jak snadné vlastně je o vše přijít. Že se člověku bez jakéhokoli jeho přičinění může obrátit život naruby během několika vteřin, aniž by to mohl jakkoli ovlivnit. Závěrem si dovolím už jen vyjádřit upřímnou soustrast pozůstalým a dalším, kteří kvůli tornádu přišli o své domovy nebo byli jinak zasaženi. Určitou útěchou by snad mohlo být neskutečné nasazení dobrovolníků, kterého můžeme být v posledních dnech v oblasti svědky.

Galerii dalších fotek naleznete zde. Autorem všech fotografií v článku je Tadeáš Bednarz a jsou uvolněny pod svobodnou licencí CC BY-SA 4.0 přes mediální úložiště Wikimedia Commons.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..