238 článků od 71 zúčastněných: WikiGap 2021 překonal naše očekávání

#WikiGap2021 – výzva, aby lidé psali na Wikipedii více článků o ženách a ženských tématech a snaha o více žen-wikipedistek – odstartovala 8. března a skončila 8. dubna. Spočívala v 5 online editatonech a aktivní kampani na sociálních sítích spolku i v některých médiích. Podívejte se, co nám letošní WikiGap přinesl.

Promo video WikiGapu, které pro Wikimedia ČR natočil bez nároku na odměnu Michal Barbuščák ze studia Savec, vidělo na Facebookové stránce Wikimedia ČR přes 16 tisíc lidí. Scénář napsali a ztvárnili Anatol Svahilec a Natálie Schejbalová.

V březnu vzniklo jednou tolik článků o ženách, než je na Wikipedii zvykem

V průběhu měsíční výzvy WikiGap 2021 vzniklo na české Wikipedii 394 článků o ženách, průměr roku 2020 byl 189 nových článků o ženách měsíčně. Ten se tedy po dobu výzvy Wikigap 2021 více než zdvojnásobil. Celkově vzniklo pod hlavičkou výzvy 176 nových článků o ženách.

A protože wikipedisté a wikipedistky v rámci WikiGapu psali i články o tématech spojených se ženami a články rozšiřovali, finální číslo „WikiGap článků“ je 238. Do projektu se celkem zapojilo 74 lidí.

Díky našemu PR týmu měl WikiGap ohlas i v médiích. Články o něm se objevily například v Pozitivních zprávách, iDNES nebo Culturenet.

5 editatonů spojilo zkušené wikipedisty a nováčky

Jsme rádi, že jsme i přes nepříznivou pandemickou situaci dokázali zorganizovat celkem 5 editatonů, které proběhly online prostřednictvím Zoom konference. Účastníci a účastnice využili při psaní wikipedistických článků pomoci zkušených lektorů a lektorek, díky čemuž vzniklo mnoho skvělých článků a nováčci se při psaní neocitli v nesnázích.

Zahajovacího, studentského, seniorského, zaměstnaneckého a víkendového editatonu se celkem zúčastnilo 56 lidí.

Seniorský WikiGap editaton, který proběhl 25. března.
Foto autor: Vojtěch Veselý, licence: cc-by-sa-4.0

Svého článku se dočkala vládkyně Toltécké říše Xochitl nebo první československá traktoristka

Protože WikiGap je především o myšlence, že bychom při psaní Wikipedie neměli zapomínat na významné ženy a takzvaně ženská témata, na závěr přikládáme výběr článků, které podle nás stojí za přečtení.

WikiGap zase za rok, ženy na Wikipedii celoročně

Děkujeme za podporu Americké ambasádě a všem wikipedistům a wikipedistkám za účast. Jsme moc rádi, že se letošní WikiGap vydařil a doufáme, že příští rok snad WikiGap proběhne fyzicky v Americkém centru v Praze, jak je již tradicí z předchozích ročníků.

Je jasné, že nepoměr ženských a mužských editorů Wikipedie nebo článků o ženách a o mužích nevyřešíme během jednoho měsíce, ale jedno WikiGap dokázal – že veřejnosti i wikipedistické komunitě na tématu vyváženosti záleží. A z toho máme za spolek Wikimedia ČR velkou radost. Věříme, že se nám bude dařit psát o ženách a získávat nové wikipedistky celoročně!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..