Startuje WikiGap 2021: Březen – měsíc žen

WikiGap 2021, gender gap na Wikipedii
WikiGap 2021: Březen – měsíc žen

Věděli jste, že na české Wikipedii je pětkrát více článků o mužích než o ženách? Podle statistik je navíc až 90 % všech editorů Wikipedie mužského pohlaví. WikiGap 2021 si klade za cíl to změnit. Spolek Wikimedia vyzývá veřejnost, aby v průběhu března psala články o ženách a ženských tématech – a nabízí všem wikipedistickým nováčkům pomocnou ruku.

Chceme konec genderové nevyváženosti na Wikipedii

Je na čase zmenšit mezery v informacích o významných ženách a ženských tématech na Wikipedii. Jev gender gapu se týká téměř všech jazykových verzí Wikipedie a vlastně celého internetu.

Procentuální poměr biografií o ženách na jednotlivých jazykových verzích:

  • korejská 25,6 %
  • finská 20 %
  • anglická 20 %
  • uzbecká 10,4 %
  • běloruská 13 %

S našimi 17,3 % na tom tedy na české Wikipedii nejsme úplně nejhůř, ale to neznamená, že se nemůžeme snažit přiblížit k velšské Wikipedii, na které je poměr článků o ženách a o mužích 1:1.

Gender gap na Wikipedii – infografika

Proto pořádáme ve spolupráci s Velvyslanectvím Spojených států amerických v Praze a Švédským velvyslanectvím v Praze WikiGap 2021. Iniciativa směřuje ke zkušeným wikipedistům, ale i široké veřejnosti bez předchozích zkušeností s editováním Wikipedie. Zapojte se také!

Jak se zapojit do WikiGapu 2021

Čtvrtý ročník akce WikiGap se uskuteční v online světě. Kromě měsíc trvající výzvy k psaní článků o ženách a ženami proběhnou i dvě otevřené online události – Zahajovací editaton WikiGap 8. března od 16 do 19 hodin a Víkendový editaton 20. března od 14 do 17 hodin. Lektorky a lektoři zvou na bezplatné akce všechny nováčky, které láká psaní článků o významných ženách, rádi by se trochu socializovali po síti a chtějí s psaním článků pomoci od zkušených wikipedistek a wikipedistů.

K účasti na editatonu stačí splnit tyto 4 kroky:

  1. Vybrat si téma,
  2. přihlásit se na událost,
  3. připojit se přes Zoom,
  4. mít ze sebe skvělý pocit!

V případě, že pomoc nepotřebujete, ale rádi byste k WikiGapu přispěli po vlastní ose, napsali nový článek nebo rozšířili stávající, můžete si vybrat jakékoliv téma spojenou s významnou ženskou osobnosti nebo nějakým ženským tématem. Abychom mohli sledovat, jaký má letošní WikiGap dosah, při zveřejňování článku či editace přidejte do políčka „Shrnutí editace“ hashtag #WikiGap2021.

Díky loňskému ročníku WikiGapu byly napsány nebo rozšířeny 4 desítky článků o ženách a ženských tématech, které v následujících měsících navštívilo téměř 31 tisíc lidí.

Pokud vás akce zaujala a chtěli byste uspořádat vlastní online akci, rádi vám s tím pomůžeme. Stačí napsat koordinátorce WikiGapu na natalia.szelachowska@wikimedia.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..