Spolek Wikimedia Česká republika nově spolupracuje s projektem Otevřené sbírky. Podívejte se, které muzejní sbírky můžete procházet online.

O důležitosti otevřených dat na našem blogu zřejmě nemusíme nikoho přesvědčovat. Kolik jste ale za poslední rok viděli online uměleckých děl a dalších artefaktů z českých muzeí a galerií? Jak jsou na tom tyto instituce se zpřístupněním svých artefaktů online se podívala dvojice mladých teoretiků umění stojící za projektem Otevřené sbírky.


Právě tuzemská muzea a galerie se již dlouhá léta snaží digitalizovat své sbírkové předměty a zpřístupnit je online. Pokud byste však na webové stránky jednotlivých muzeí a galerií zavítali, v mnoha případech naleznete pouze zlomek zpřístupněných digitalizovaných artefaktů dostupných v katalogu, natož pod otevřenou licencí.


Webová stránka Otevřené sbírky přinesla aktuální data, z nichž vidíme, že si na internetu můžeme prohlédnout 1 236 735 digitálních reprodukcí uměleckých děl, historických a technických artefaktů či přírodnin z tuzemských institucí. Na první pohled se zdá číslo vysoké, avšak pokud dodáme, že 408 muzeí a galerií zapsaných v Centrálním registru sbírek MK ČR čítá celkem 25 375 808 uměleckých děl, historických a technických artefaktů či přírodnin, dostaneme se na pouhých 4,9%.


Nejedná se však o první zprávu Otevřených sbírek, přesně před rokem, v době první uzavírky muzeí a galerií z důvodu protiepidemických opatření, vyšla první zpráva. V dubnu roku 2020 šlo na internetu zobrazit pouze 556 280 muzejních artefaktů, dnes je to tedy více než dvojnásobek.


Digitalizováno je celkem 12,4% předmětů, pouze nejsou dostupná široké veřejnosti online. Ta, která jsou publikována na webových stránkách institucí či za pomocí sbírkových agregátorů, ale neumožňují strojový přístup k databázi. Zájemce, ať už pedagogy, badatele či herní vývojáře, čeká poměrně náročné vyjednávání s institucí ohledně přístupu k těmto datům.


Co dalšího autory tohoto projektu zajímá? Například co institucím brání ve zrychlení procesu digitalizace. Na tuto a další otázky se zeptali přímo pracovníků muzeí a galerií. Pokud jako hlavní důvod tipujete autorská práva, mýlíte se. Podívejte se na celý výzkum doplněný o další data a srovnávací grafy. A především, stránka funguje i jako přehledný katalog všech dostupných online databází tuzemských sbírkových institucí. Do které sbírky nahlédnete jako první?

Projekt Otevřené sbírky sdílí s Wikimedia Česká republika zájem o téma digitalizace kulturního dědictví v České republice a jeho zpřístupňování pod otevřenými licencemi. Ve svých aktivitách se budou nyní vzájemně podporovat.

www.otevrenesbirky.cz

Autor: Tereza Škvárová (Otevřené sbírky)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..