Zemřel nejznámější český wikipedista, profesor Jan Sokol

Minulý týden, dne 16. února 2021, zemřel filosof, pedagog a ovšem také wikipedista Jan Sokol. Co tato výrazná osobnost přinesla české Wikipedii a našemu spolku, jehož byl čestným členem? Dovolím si napsat trochu osobních slov.[1]

Komunita přispěvatelů české Wikipedie přišla o svou nejvýraznější osobnost. Profesor Jan Sokol editoval Wikipedii celých 14 let a jeho stopa je opravdu značná. Nejenže napsal a vylepšil tisíce článků, vedle toho také při každé příležitosti o Wikipedii mluvil na veřejnosti a do médií, informoval, obhajoval, vysvětloval.[2] Wikipedii vnímal jakou důležitou součást dnešní společnosti.

Jana Sokola jsem neznal natolik, abych o něm mohl psát obsáhlý nekrolog, takových textů již vyšla celá řada od povolanějších lidí. Nicméně jsem měl příležitost ho poznat jak osobně (jsme vzdáleně příbuzní), akademicky (jako student Univerzity Karlovy), jako spolupracovníka (při zakládání programu Senioři píší Wikipedii) a samozřejmě jako kolegu-wikipedistu.

Začnu vzpomínkou akademickou. Před lety, při jedné přednášce otevřené široké veřejnosti, ho během výkladu přerušil jeden z účastníků. Vychrlil několik zcela zcestných myšlenek, až jsme se všichni v sále pomalu chytali za hlavu. Pan profesor nechal tomuto člověku plný prostor a snažil se s ním klidně, ale jasně a věcně diskutovat (ač to šlo obtížně). V tu chvíli to na mě působilo skoro jako slabost, nedostatek asertivity. Vždyť jsme tou „zbytečnou anabází“ s nějakým bláznem přišli možná o čtvrt hodiny jinak zajímavého výkladu. Nicméně s odstupem času je právě toto jeho uvážlivé jednání to nejvýraznější, co si z oné přednášky pamatuji.

Tuto příhodu vzpomínám proto, že vystihuje Sokolovy charakteristické vlastnosti: schopnost naslouchat, brát druhé vždy vážně, nepovyšovat se. Právě tyto jeho vlastnosti provázely celou jeho činnost i v komunitě wikipedistů a domnívám se (a řada kolegů-wikipedistů to vidí stejně), že tímto vlastním příkladem výraznou měrou přispíval ke kultivaci celého našeho wiki-prostředí. Nezištně pomáhal nováčkům,[3] reagoval na prosby o pomoc, účastnil se komunitních debat o pravidlech a když po někom něco opravoval, často raději přidal vysvětlující komentář. Nebyl ale benevolentní, podílel se na náročné a nevděčné práci „patroly“[4] a pomáhal Wikipedii chránit před spamem nebo nepodloženým obsahem. Nikdy se neoháněl svým titulem nebo autoritou, vždy jsme pro něj byli kolegové – jak to koneckonců má mezi wikipedisty být.

Co do počtu příspěvků patřil Jan Sokol, uživatelským jménem Sokoljan, mezi několik desítek nejaktivnějších českých wikipedistů. Věnoval se především již existujícím článkům, kterých vylepšil skoro 15 tisíc.[5] Nebál se náročných a důležitých témat, což je vidět na návštěvnosti těchto článků. Každý den si je v průměru otevře 175 tisíc lidí! Vedle toho založil 1921 článků nových,[6] každý jednotlivý s průměrnou celkovou (tedy ne denní) návštěvností skoro 10 tisíc čtenářů.[7] Při jednom z mnoha rozhovorů do médií, které Jan Sokol za svůj život dal, se zmínil, že kdyby se místo Wikipedie věnoval běžnému akademickému psaní, dělalo by to slušnou řádku knih navíc. Pokud bychom se pokusili o velmi hrubý přepočet, tak jím vložených 17,3 milionů bajtů by na papíře dělalo asi 35 knih o 200 stranách.

Není divu, Jan Sokol Wikipedií skutečně žil a věnoval jí posledních 14 let svého života ohromné množství času. Jen prostý přepočet jednotlivých editací, kterých celkem uložil přes 34 tisíc, vychází na úctyhodných 6,7 editací denně.[8] A nevěnoval se pouze Wikipedii: na opomíjených sesterských projektech Wikicitátech a Wikislovníku publikoval desítky příspěvků, stejně tak přidával své fotografie do úložiště obrázků Wikimedia Commons.[9]

Přes všechny ty obdivuhodné statistiky bych nerad zůstal jen u čísel a vrátil bych se k celkovému přínosu a vlivu, který Jan Sokol na českou Wikipedii měl. Už podle bezprostředního ohlasu wikipedistů je jasné, že jeho smrt v české komunitě silně zarezonovala. Wikipedisté se ihned začali domlouvat, jakým způsobem památku Jana Sokola uctít. Logo české Wikipedie tak na pár dní doplnila černá stužka a článek o Janu Sokolovi byl doplněn o odkaz na kondolenční knihu, kam během týdne přispělo osobní vzpomínkou přes 70 českých wikipedistů a wikipedistek. Byly zmíněny i takové detaily, že Jan Sokol po sobě zanechal jeden rozpracovaný článek (na téma chlazení) a že by bylo hezké štafetu převzít a článek dokončit. Sokolovo jméno možná také ponese jedno z uživatelských vyznamenání.

Potkávali jsme Vás zde jako milého a vstřícného editora. Především jste ale byl člověkem s neuvěřitelným rozhledem, zároveň však oplývající skromností a pokorou. Odpočívejte v pokoji, pane profesore. —Gumideck

Jedna z desítek kondolencí od českých wikipedistů

Wikipedista Jan Sokol byl jednou z mála veřejně známých osobností, která se české Wikipedii systematicky věnovala, a určitě tou nejznámější.[10] Byl tak vlastně určitou anomálií v rámci encyklopedie tvořené jinak „anonymy“, obyčejnými lidmi. Nicméně právě touto svou jinakostí dokazoval, že takovéto odvážné, radikálně otevřené společenství funguje právě tehdy, když je založeno na důvěře a na společném zájmu. Už jenom svou přítomností a lidským přístupem pomáhal naplňovat myšlenku Wikipedie jako komunitního, svým způsobem utopického prostoru, kde se jako rovný s rovným baví školák s profesorem, kde i školák může po profesorovi opravit překlep a společně tvořit vědění, které se neuzavírá do elitní slonovinové věže, ale pulzuje životem celosvětové sítě.

Jan Sokol nám pomáhal tvořit komunitu, která naplňuje a možná překračuje ideály akademické a vědecké obce a jde ještě dál, přispívá k aktivní a zdravé občanské společnosti, založené ne na zásluhovosti, ne na titulech, dokonce ani ne na schopnostech, ale na vzájemné důvěře a podpoře, na společné myšlence – aby mohl každý člověk svobodně přistupovat a přispívat k veškerým lidským znalostem. To vše dělal se samozřejmým respektem k druhým, ať už je znal osobně, nebo jen virtuálně jako kolegy-wikipedisty. Děkujeme, pane profesore, že jste v tom byl s námi.

Vyjádření Rady spolku Wikimedia Česká republika
Rada WMČR vyjadřuje nejhlubší zármutek nad zprávou o úmrtí profesora Jana Sokola. Pan profesor byl přední český filosof a intelektuál, ale byl také aktivním wikipedistou. Poprvé českou Wikipedii editoval již v roce 2007 a jeho prvním příspěvkem byl příznačně článek o filosofovi Janu Patočkovi. Aktivním wikipedistou zůstal i nadále, během následujících let následovalo dalších více než 30 tisíc editací, jeho poslední editace je z 4. února 2021, tedy pouhé dva týdny před jeho úmrtím. Na české Wikipedii mimo jiné založil téměř 2 tisíce článků. O své práci na Wikipedii také často mluvil v médiích i jinde, zmiňoval ji i ve svých vysokoškolských přednáškách.
Pan profesor byl také od roku 2014 čestným členem spolku WMČR a mimo jiné několikrát přednášel na Wikikonferenci, kterou náš spolek pořádá. Osobně také zaštítil projekt Senioři píší Wikipedii našeho spolku. Rada WMČR tedy panu profesorovi vyjadřuje velké poděkování i za jeho dlouholetou a plodnou aktivitu na české Wikipedii.

Poznámky

[1] A prostřednictvím poznámek dodat pár neosobních, ale vypovídajících čísel a odkazů.

[2] Zřejmě prvně o Wikipedii mluvil v říjnu 2008 v České televizi (pasáž o Wikipedii začíná v čase 17:10), naposledy pak v srpnu loňského roku. V roce 2010 s ním vyšel rozhovor v našem spolkovém časopise. Wikipedii také v roce 2019 věnoval k osmnáctinám narozeninový článek.

[3] Kromě „běžných“ nováčků občas vypomohl i účastníkům našich studentských či seniorských programů; ti se pak často velice divili, kdo po nich článek editoval!

[4] Patrolářem byl od srpna 2016, ale kontrole posledních změn se věnoval už dlouho před tím.

[5] Na začátku se věnoval především filosofii; hesla od Aristotela po fenomenologii – to vše je z velké části jeho práce. Postupem času zabrousil i do mnoha dalších oborů.

[6] Z těch posledních zmiňme např. umělecké řemeslo kovotlačitelství nebo biografii nedávno zesnulé filosofky Evy Formánkové.

[7] Tyto a předchozí statistiky jsou spočítány pomocí nástroje Event Metrics. Zahrnují jeho hlavní účet Sokoljan i jeho druhý, pomocný účet Sokoljan2. Sledovány jsou editace pouze v hlavním jmenném prostoru, a to na všech Wikipediích, dále na Wikimedia Commons a na Wikidatech.

[8] První editaci provedl 7. ledna 2007, poslední 4. února 2021. To je přesně 5143 dní. Za tu dobu provedl pomocí svých dvou účtů 33 674 + 921 = 34 595 editací, tj. v průměru 6,73 editací denně.

[9] Příspěvky na Wikicitátech, příspěvky na Wikislovníku. Na Wikimedia Commons především upravoval již nahrané fotky, věnoval se sakrálním památkám, nezapřel ale ani své hodinářské řemeslo a občas přidal i nějaký ten archivní snímek.

[10] Z dalších encyklopedicky významných wikipedistů, kteří se na tvorbě encyklopedie výrazně podíleli, určitě stojí za zmínku Antonín Vítek, též již zesnulý.


Fotografie: autor V. Pokorný, licence CC-BY-SA 3.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..