Výsledky soutěže Československo 1948–1989

V roce 2019 jsme v souvislosti s 30. výročím sametové revoluce založili Wikiprojekt „Československo 1948–1989“. Jeho cílem je podporovat lepší pokrytí období komunistické totality v našich zemích na Wikipedii a Commons. V listopadu jsme jako jednu z aktivit projektu otevřeli stejnojmennou výzvu/ soutěž pro zkušené i začínající wikipedisty a wikipedistky, aby zaplnili alespoň některá bílá místa v článcích a také nahráli svobodné fotky související s tímto obdobím. Po téměř dvou měsících práce wikipedistů je první ročník soutěže je za námi.

Princip soutěže je jednoduchý. Během 17. listopadu až 15. ledna stačilo přidat jakkoliv velkou editaci a označit ji soutěžním hashtagem nebo nahrát fotku/y do soutěžní kategorie. Z výsledků máme radost. Do soutěže se zapojilo celkem 26 wikipedistů a wikipedistek (z toho 8 z nich nahrálo své fotky na Commons).

V „psací části“ se v rámci soutěže objevilo 83 editací u 68 článků (příznačné číslo, že?). Rozšířeny byla např. hesla:

Hrdina socialistické práce, Králové Šumavy, The Hever and Vazelína Band, Správa pasů a víz, Hnutí revoluční mládeže, XI. všesokolský slet, Vekslák, Svaz československých spisovatelů, Třídní původ, Stockholmská výzva, Chalupářství, Kulak, Akce B (likvidace řeholních řádů), MOST (iniciativa), Marxistická historiografie a mnohé další.

Přibyla spousta informací o osobnostech, jejichž jména vám dnes už možná nic neříkají, ale svou roli v naší historii sehráli. O to důležitější je, že se objevili i na Wikipedii: Pavel Roman, Anna Honová, Rudolf Voříšek, Olga Stankovičová, Karel Mevald, Dáda Libánská a další…

Veškeré soutěžní úpravy si můžete zobrazit zde.

V „obrázkové části“ bylo nově na Commons nahráno 104 fotek. Všechny si můžete prohlédnout v této kategorii.

Do soutěže se zapojili i studenti pražského Gymnázia prof. Jana Patočky, kteří si objednali naše přednášky a dále i kurz psaní Wikipedie v rámci festivalu pro školy Samet na školách (soutěžní články studentů GPJP viz Nástěnka). Do Sametu na školách jsme se začlenili díky předloni navázanému partnerství s organizací Post Bellum a budeme v něm pokračovat i příští rok. I spolupráce s GPJP vypadá do budoucna slibně.

Vítězové

Co by to bylo za soutěž bez vyhlášení vítězů! Ze všech píšících editorů jsme vylosovali 4 vítěze a ze všech lidí, co přidali obrázky, jsme vylosovali 2 vítěze (přesněji řečeno, losovali jsme ze všech editací a všech nahraných obrázků. Kdo jich měl více, měl větší šanci na to, že ho z pomyslného klobouku vytáhneme). Všichni vítězové si odnesou voucher na nákup do knihkupectví Academia. Vylosovaní byli tito uživatelé:

Milda90 – vylosovaná editace: Rudé právo

Nadkachna – vylosovaná editace: Eldorádo (dinopark)

Desolated Angel – vylosovaná editace: Marie Škarecká

Landscape – vylosovaná editace: Asanace (divadelní hra)

F.B. za foto „Sklizeň sena na Nepomucku v roce 1961“ (nahrál dědic autorských práv, uživatel/ka Jik jik)

Miroslav Dvořák za foto „Mistrovství republiky v rychlostní kanoistice, Praha, 1950s“ (nahrál vnuk/vnučka Miroslava Dvořáka s jeho souhlasem, uživatel/ka DPrais)

Obě vylosované fotky níže.

Všem vylosovaným moc gratulujeme a všem účastníkům děkujeme! Odvedli jste skvělou práci a naše kolektivní paměť je nyní zase o něco silnější.

2021?

Soutěž Československo 1948–1989 chceme pořádat pravidelně každý rok. Témat na zpracování zbývá ještě opravdu hodně. Samozřejmě největší radost nám uděláte, když budete přidávat články na toto téma pořád (hodně tipů najdete na stránkách soutěže). Každopádně na vás, soutěživce, se těšíme zase 17. 11. 2021.

Děkujeme

Děkujeme Anatolovi Svahilcovi za skvělé propagační video, Honzovi Beránkovi za produkci videa, Aktronovi za pomoc se stránkami, Martinovi Urbancovi za pomoc s wiki-bannerem a všem dalším, kteří se soutěží jakkoliv pomohli!

Soutěž pořádal spolek Wikimedia Česká republika a finančně ji podpořilo velvyslanectví USA v Praze v rámci programu Small Grants.

Stránky soutěže

Soutěž je součástí širšího WikiProjektu Československo 1948–1989, jehož cílem je koordinace vytváření a doplňování článků a získávání fotek souvisejících s obdobím 1948 – 1989 v Československu.

Mistrovství republiky v rychlostní kanoistice, Praha, 1950s, Miroslav Dvořák,
CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons
Sklizeň sena na Nepomucku v roce 1961, F.B.,
CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..