Startuje soutěž Popiš památku! Dobrovolníci napnou síly na kulturní dědictví

Začal již čtvrtý ročník soutěže Popiš památku! Slavnostní „výstřel“ padl 15. ledna při příležitosti 20. narozenin Wikipedie. Soutěž potrvá až do konce měsíce února. Dobrovolní editoři se budou ucházet o ceny. Stačí jen vybrat kulturní památku ze seznamu, napsat o ní článek, a obdržet body. Kdo získá bodů nejvíce, vyhrává! Přihlásit se může každý i bez předchozích zkušeností.

Mediálním partnerem soutěže je portál PROPAMÁTKY, který se věnuje popularizaci českého kulturního dědictví. Oceňujeme, že nám pomáhá šířit o soutěži dobré slovo a dostávat ji do širšího povědomí.

A proč soutěž běží již počtvrté? Ze čtyřiceti tisíc kulturních památek v České republice většina nemá na české Wikipedii svůj článek. Je to ale velká škoda – mnohdy se jedná o stavby, které se zapsaly do dějin svého regionu a do encyklopedie prostě patří. Návštěvníci různých krajů Česka často hledají přitom na Wikipedii informace, mnohdy i na místě a za pomoci chytrého telefonu. Od loňského roku už i víme, že dobrá dokumentace dané lokality na Wikipedii má pozitivní odezvu v jejím turistickém ruchu.

Kromě starých pák bude soutěž cílit na nové editory. Wikipedisté, kteří se zaregistrovali v nedávné době, budou oceněni mimořádnými cenami. V předchozích třech ročnících bylo napsáno celkem okolo tisícovky článků a popsány památky od Chebu až po Karvinou. Během tohoto ročníku jsou soutěžní příspěvky poprvé evidovány v nástroji Fountain, který se dobře osvědčil pro Asijský měsíc Wikipedie v roce 2020. Je jednodušší na používání a více se hodí pro soutěže!

Vyhodnocení celé akce bude mít na starosti tříčlenná porota. Na vítěze soutěže čekají kvalitní knižní publikace o kulturním dědictví České republiky z různých regionů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..