Tři dny fotografování pro Wikipedii. Letošní Wikiexpedice míří na západ

Na závěr měsíce září se skupinka dobrovolných fotografů vydává zdokumentovat rozsáhlou část České republiky pro internetovou encyklopedii Wikipedii. Tentokrát se vypraví do pomezí Karlovarského a Plzeňského kraje. Navštíví Cheb, Tachov, Planou, Mariánské Lázně, ale třeba i Bor nebo Bezdružice. Cílem je pořídit fotografie pod svobodnou licencí, které budou na úložišti Wikimedia Commons a pomohou ilustrovat články na Wikipedii, nebo třeba položky Wikidat.

Expedice, jejíž název zní „Plzeň-Sever“, je již pátou akcí spolku Wikimedia Česká republika tohoto druhu. Předchozí fotografické výpravy se uskutečnily ve Slezsku (2016), v západních Čechách (2017), v jižních Čechách (2018) a v Orlických horách (2019). Cestovní náklady a ubytování akce zajišťuje spolek Wikimedia Česká republika. Díky expedicím tohoto typu je možné dosáhnout odlehlejších částí země. Ne zcela náhodou se téměř každá z expedic koná v příhraničí, resp. v oblasti bývalých Sudet.

Startovním bodem páté české Wikiexpedice bude západočeské město Mariánské Lázně. Tam se účastníci rozdělí na týmy, které budou postupně objíždět fotografované oblasti. Jsou připravené mapy a podkladová data. S daty vypomohla Wikidata, která mají informace o tom, kde svobodné obrázky ještě scházejí. Tam, kde nebudou tištěné mapy dostatečně podrobné, pomohou účastníkům nástroje jako WikiShootMe nebo mobilní aplikace Wikimedia Commons. I ty již pracují s informacemi z Wikidat. Postup focení na místě potom bude do značné míry odpovídat zažité praxi z projektu Fotíme Česko. Tedy zdokumentovat všechny nepopsané věci, které máme na Wikidatech popsané. S tím rozdílem, že prioritu bude mít několik desítek vesnic, které svůj obrázek nemají. Když se všechno podaří, mohli bychom tak dokončit fotodokumentaci Karlovarského kraje a podstatným způsobem posunout k dokončení i Plzeňsko – které je v současné době „popelkou“ Česka – vždyť zde chybí ještě nafotit pro Wikipedii skoro sto padesát obcí!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..