V benešovské knihovně už je Wikipedie doma – knihovnická školení na klíč

Na počátku roku 2020 vznikla spolupráce mezi Wikimedia ČR, sdružením InterKultura a Městskou knihovnou Benešov. 

V rámci chystaných wikipedistických aktivit v městě Benešov proběhlo školení knihovníků. I když nám epidemiologická situace značně ztížila plánování termínů, školení nakonec proběhlo během května a června 2020 a byla to pro všechny strany jedna z prvních akcí po nucených karanténních opatřeních.

Po skončení školení jsme si povídali s paní ředitelkou Hanou Zdvihalovou a přinášíme Vám krátkou reflexi a informaci o možnostech pořádání školení na klíč pro knihovny po celé ČR. 

Hanko, vy jste sama školení také absolvovala, jaké pro Vás jako pro tým knihovny či jednotlivce školení bylo a co Vám to přineslo?

Školení nám celkově přineslo nový pohled na Wikipedii a její fungování. Dozvěděla jsem se, že vytvořit nový článek, aby splňoval všechny nutné náležitosti, není pro začínajícího wikipedistu nic jednoduchého. Na druhou stranu Wikipedie disponuje spoustou zkušených wikipedistů, kteří při korekci článku pomůžou :-). Na vlastní kůži jsem zjistila, jak Wikipedie funguje a že to není tak samozřejmé, jak to na první pohled vypadá.

Změnil se nějak Váš pohled na Wikipedii?

Můj pohled na wikipedii se změnil z části. Stále zastávám názor, že chybí stoprocentní dohled nad posouzením odbornosti každého článku, který je vložen. Zároveň jsem zjistila, že přispívat do Wikipedie může opravdu každý.

Co hlavního si z cyklu školení odnášíte?

Poznala jsem, že wikipedistou se může stát jakýkoli člověk, který chce přispět při tvorbě nových článků nebo revizi těch starších. Odnášíme si s kolegyněmi také praktickou dovednost, totiž že umíme samostatně vytvořit příspěvek na Wikipedii. Já jsem mohla přispět do této encyklopedie článkem o kostelu sv. Mikuláše v Benešově, který dosud na Wikipedii chyběl. A mám velkou radost, že se kolegyním podařilo doplnit chybějící články o dalších benešovských památkách: o kostele sv. Anny a o benešovských zvonicích.

Jaké jsou vaše následující plány? Má Wikipedie u Vás v knihovně nyní dveře otevřené?

Plánujeme na podzim 2020 otevřít vlastní kurz Senioři píší wikipedii. Pokud se nám to podaří, vytvoříme ve spolupráci s p. Martinem Sedláčkem benešovský wikiklub. Také budeme informovat ostatní knihovny v regionu o možnostech školení o Wikipedii.

Wikimedia ČR pořádá jednou či dvakrát do roka školení pro knihovníky v Národní knihovně. Napadají Vás nějaké výhody nebo naopak nevýhody toho, když proběhne školení „na klíč“ přímo ve Vaší knihovně, oproti tomu, když vyšlete jednoho či dva pracovníky do Národní knihovny?

Já v této variantě vidím pro nás hned několik pozitiv: 

Školení určitě bylo lepší přímo na míru u nás v knihovně, a to i za předpokladu malého počtu účastníků  – dostalo se nám totiž individuálnějšího přístupu. Měli jsme s lektorem možnost tvořit více lokálně orientované příspěvky a zasadit tak celé školení do kontextu reality naší knihovny. 

Velkým pozitivem je rychlé zodpovězení dotazů a absence ostychu před ostatními, možnost zůstat v domácím prostředí knihovny a zkonzultovat tak i případnou vhodnost prostor a nastavení pro budoucí kurzy Senioři píší Wikipedii. 

Určitě jsme měli možnost detailnější probrání tématu. 

Napadá mě, že v případě školení v NK může být nevýhodou obtížnější spolupráce, když se lidé předem tolik neznají. Na druhou stranu je jistě cenná možná výměna zkušeností mezi účastníky a jasné vyhrazení času na kurz. 

Co pro vás spolupráce knihovna – Wikimedia ČR znamená? Jaké příležitosti za sebe vnímáte?

Příležitost vidím v rozšíření nabídky služeb knihovny veřejnosti, tj. nový kurz Senioři píší Wikipedii, který si můžeme vést zcela v naší režii. Spolupráci mezi naší knihovnou a  spolkem Wikimedia vidím především v podpoře ze strany Wikimedia ČR při realizaci tohoto kurzu.

Děkujeme Vám moc za rozhovor a budeme se těšit na podzimní kurz pro seniory v Benešově! 

Vojtěch Veselý – lektor knihovnických školení & Lucie Schubert – manažerka vzdělávacích programů Wikimedia ČR

Školení pro knihovníky na klíč můžete mít i ve Vaší knihovně! 

Kompletní zaškolení spočívá ve třech na sebe navazujících půldenních školení: Základy Wikipedie (nejen) pro knihovníky, Workshop editování Wikipedie a Jak učit seniory psát Wikipedii. Na jejich konci jsou proškolené knihovnice a knihovníci schopni samostatně editovat a upravovat články na Wikipedii, vést kurzy nejen pro seniory a spoluorganizovat další akce, jako jsou třeba tématické „editatony“ (editační maratony). Jednou až dvakrát do roka probíhá tento cyklus školení centrálně ve spolupráci s Národní knihovnou v Praze. Od roku 2020 je také novinkou online verze všech tří školení, kterou Wikimedia ČR plánuje organizovat jednou do roka. Na všechna tato školení se hlásí jednotlivci individuálně.  Pro rok 2020 je navíc novinkou jednání o akreditaci těchto školení v rámci dalšího vzdělávání.  Nad rámec těchto aktivit máme v posledních letech velmi pozitivní zkušenosti s regionálními variantami školení v jedné z vybraných knihoven. V roce 2019 tuto nabídku využily například Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem či Jihočeská vědecká knihovna Českých Budějovicích.  Tuto variantu tedy nabízíme i dalším knihovnám. Měli byste o podobné školení zájem i ve Vaší knihovně?  Ozvěte se nám na knihovny@wikimedia.cz 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..