I knihovníci píší Wikipedii! Jak dopadla loňská výzva „Týden knihoven s Wikipedií“?

Česko se může pochlubit nejhustší sítí veřejných knihoven na světě. Situace na Wikipedii už ale tak „hustá“ není: samostatný článek má (k únoru 2020) přesně 105 českých knihoven (tedy méně než 2 %) a ani v existujících článcích o obcích nebývá takřka nikdy o místní knihovně zmínka. Nemohli by s tím něco udělat ti nejpovolanější – sami knihovníci?

Interiér Městské knihovny Šternberk (autor: Mkzstknihovna, licence: CC-BY-SA 4.0)

Taková myšlenka stála u zrodu veřejné výzvy „Týden knihoven s Wikipedií“, kterou vyhlásil spolek Wikimedia Česká republika (WMČR) spolu se Svazem knihovníků a informačních pracovníků (SKIP). V ní jsme vyzvali knihovníky k jednoduché věci: rozšiřte článek o své obci o odstavec, ve kterém budou základní informace o místní knihovně. Na výzvu, probíhající zhruba od května do října 2019, reagovalo 40 knihovníků a knihovnic, kteří dohromady vylepšili 44 článků. Vylepšené články si lze prohlédnou v grafické i seznamové podobě.

Česká Wikipedie je teď tedy o další kousek užitečných informací bohatší. Část knihovníků se navíc pustila do většího díla, takže vzniklo 18 úplně nových článků o různých knihovnách, například o Šmidingerově knihovně ve Strakonicích či o Městské knihovně Antonína Marka v Turnově. Pochopitelně ne každá veřejná knihovna potřebuje samostatný článek, u menších obcí úplně stačí přidat krátkou kapitolu do článku o obci (jako např. v článku o Hroznové Lhotě), ale i tak je jasné, že několik stovek větších knihoven na svůj článek teprve čeká a několik tisíc článků o obcích a dalších institucích čeká na doplnění.

Jak lze zhodnotit výsledky výzvy a zapojení knihovníků? Kvalita příspěvků byla, jak už to bývá, kolísavá. Od těch výborných, nepotřebujících korekci, po několik příspěvků se závažnými nedostatky, které stále ještě čekají na nápravu. Ukazuje se tak, že i pro odborníky na práci s informacemi je pochopení fungování Wikipedie výzvou. Prostředí Wikipedie (jak software, tak komunita se svými pravidly) má co do přístupnosti stále co dohánět.

Nové a vylepšené články ale nejsou jediným přínosem této výzvy, tím dalším jsou právě lidé. Třicet ze zapojených knihovníků byli úplní nováčci (zbylých deset prošlo v minulosti školeními, které WMČR ve spolupráci s Národní knihovnou od roku 2015 pořádá), kteří se díky výzvě naučili pracovat s Wikipedií. Nejen že se někteří z nich možná pustí do dalšího psaní nebo aspoň sem tam něco opraví, budou teď také schopni mnohem lépe informovat své čtenáře o možnostech, výhodách i úskalích Wikipedie. Osvěta je stále velmi důležitá a čtenáři knihoven mají Wikipedii určitě co nabídnout (stejně jako má Wikipedie co nabídnout jim). A funguje to – v některých knihovnách námi proškolení knihovníci pořádají kurzy pro seniory či Wikikluby.

Ale zpátky k článkům. Protože na poli knihovnickém je pořád práce dost, lze se k výzvě připojit i teď či kdykoli později – stránka s instrukcemi je stále aktivní. Přibudou na Wikipedii další knihovny? A jakou příští výzvu k zapojení knihovníků (či jiných cílových skupin) byste rádi viděli?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..