Fotky z archivu Českobratrské církve evangelické uvolněny pod svobodnou licencí

Dne 14. ledna 2020 schválila na svém zasedání Synodní rada Českobratrské církve evangelické, největší protestantské církve v Česku, že fotografie z jejího archivu do roku 1990 je možné uvolnit pod svobodnou licencí a nahrát na Wikimedia Commons. Slibuje si od toho mj. vytvoření veřejně dostupné galerie fotografií, které byly dosud využívány spíše sporadicky k vlastní potřebě, pro ilustraci různých sborníků, historických studií apod.

Digitalizované fotografie z archivu, které budou postupně nahrávány na Wikimedia Commons, zobrazují především osobnosti spjaté s církví, její představitele v minulosti, faráře atp. či církevní budovy. V archivu církve, která vznikla v roce 1918 sloučením českých evangelických sborů reformované a luterské tradice, jsou i portréty osobností z 19. století. Kromě portrétů je zde fotodokumentace událostí ze života církve, různé skupinové fotografie, snímky zachycující stavby a opravy kostelů a dalších budov.

Nahrávání snímků začalo 18. ledna 2020 a kromě klasického třídění pomocí kategorií na Wikimedia Commons jsou všechny pohromadě k prohlédnutí v kategorii Images from Evangelical Church of Czech Brethren archive, později snad dojde k nějakému rozdělení galerie. První nahranou fotografií je symbolicky snímek z generálního sněmu v roce 1918, kde Českobratrská církev evangelická vznikla. V tuto chvíli galerie čítá 130 fotografií.

První snímky již našly využití na Wikipedii a Wikidatech. Např. synodní senioři Josef Křenek, Kamil Nagy a Miloslav Hájek či profesoři Amedeo Molnár a Adolf Novotný a další mají ve svém článku na Wikipedii portrét. Unikátní snímek z roku 1941 doprovází text v článku Rozhlasový přenos bohoslužeb, fotka překladatelské skupiny ilustruje článek o Českém ekumenickém překladu Bible, archivní snímky je možné si prohlédnout v článku o synodní radě a snímky ze stavby a slavnostního otevření jistě již brzy doplní článek o kostele U Jákobova žebříku v Praze-Kobylisích, který už tak patří k nejlepším na české Wikipedii.

Kromě těchto fotografií má rozsáhlý archiv každý jednotlivý místní sbor církve, kterých je přes 200, nemluvě o fotkách ze života církve v soukromých rukách. Wikipedista Ben Skála, který uvolnění fotografií z archivu inicioval, by do budoucna rád oslovil i jednotlivé sbory či jednotlivce.

Foto: Ústřední archiv Českobratrské církve evangelické, CC-BY-SA-4.0.

Ben Skála je členem české komunity Wikidat a spolupracovníkem Wikimedia Česká republika.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..