Prozkoumejte Česko na Wikidatech: druhý díl zajímavých Wikidata Queries

Od populárního příspěvku o Wikidata Queries pro české datové žurnalisty uplynuly dva roky a my jsme si uvědomili, že se můžeme pochlubit ještě mnohem zajímavějšími dotazy, než minule. Tady je máte.

Železniční tratě v Česku

Díky práci několika aktivních „šotoušů“ se postupně propojují železniční stanice v Česku do existujících tratí. Díky funkci LINESTRING si je můžete vizualizovat na mapě.

Díly pořadu Gebrian VS na mapě

Mnoho českých wikidatistů se zabývá českými památkami, ale i moderní architekturou, takže nepřekvapí, že jsme zpracovali pořady architektonického pořadu Gebrian VS internetové televize Stream.cz formou mapy míst, k nimž se jednotlivé díly vztahují. Barevně jsou odlišena místa, která ještě nemáme na Wikidatech podchycena fotografií.

Citace vědeckých článků – srovnání českých univerzit, na níž publikující autoři působí

Zajímavou vizualizaci nabízí neustále rostoucí databáze vědeckých článků ve Wikidatech. Pokud jsou vědci přiřazeni k dané instituci jako zaměstnanci, je možné porovnat, jak jsou na tom s citovaností jednotlivé české vysoké školy (které definujeme jako instituce, které sídlí v Česku a mají právní formu „vysoká škola“ – Q56447581). V současnosti je samozřejmě v grafu vizualizována jen menší část celkového vědeckého výkonu univerzit – naše databáze článků ještě není úplná.

Ředitelé ŘSD na časové ose

Postupně na Wikidatech přibývá informací o čelních představitelích různých českých firem a organizací. Zde podnik, který je ostře sledován veřejností. Podobně však funguje třeba i přehled předsedů Wikimedia Česká republika.

Ontologické vztahy mezi lidmi v databázi Národní knihovny

Databáze národních autorit Národní knihovny uchovává asi jeden milion záznamů týkajících se zejména osob, firem a dalších objektů. Tyto záznamy však zatím nejsou vzájemně příliš propojeny (nejedná se o linked data v pravém slova smyslu), ale Wikidata už mnohé vztahy mezi nimi evidují. Následující graf znázorňuje náhodný výběr sta vztahů mezi osobami z databáze národních autorit.

Tisícovky v Česku

V Česku je podle české Wikipedie asi 400 tisícovek – záleží na zvolených kritériích. Wikidata jich prozatím evidují něco přes 300. Můžeme si je zobrazit na mapě.

Nejznámější objekty pojmenované po českých obcích

Podle českých obcí jsou pojmenované různé objekty – od pohoří a geomorfologických celků po události, minerály a ulice. „Známost“ objektů je v následujícím dotazu posuzována podle počtu jazykových verzí Wikipedie, na nichž má daný objekt článek. Tak třeba nejznámější „věcí“ pojmenované po Praze je Pražské jaro. Plzeň asi uhodnete…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..