Schůzka české technické wikikomunity na letošním Hackathonu: začala práce na návodu pro veřejné instituce, které mají zájem o Wikidata

V rámci pražského mezinárodního Wikimedia Hackathonu, o kterém si můžete více přečíst zde, se sešla také česká technická komunita. Jsou to dobrovolníci hnutí Wikimedia, kteří disponují hlubšími technickými znalostmi a využívají je k vylepšování Wikipedie, Wikidat a dalších projektů a nástrojů využívaných ve světě Wikimedia. V letošním roce jsme na hackathonu napočítali přinejmenším 23 českých účastníků, tedy téměř desetinu z celkového počtu. Umožnilo to samozřejmě pořádání této každoroční prestižní akce v Praze v režii našeho spolku Wikimedia Česká republika.

Část z české technické komunity na Wikimedia Hackathonu; foto Klára Joklová, CC-BY-SA 4.0

České setkání přispělo k vzájemnému lepšímu osobnímu poznání – mnoho z nás se znalo jen z virtuálního světa. Diskutovali jsme o vhodných komunikačních kanálech a představili čilé diskuzní forum na Facebooku – skupinu Wikidata CS. Také jsme mluvili o programových plánech spolku Wikimedia v technické oblasti.

Ústředním tématem letošního českého setkání na hackathonu byla práce na návodu pro různé veřejné instituce, které mají zájem přispět svými daty do Wikidat. Tento návod jsme si předsevzali vytvořit v letošním roce v rámci programu Wikidata&Tech, který koordinuje spolek Wikimedia. Dokument má umožnit institucím nahlédnout pod pokličku Wikidat a pochopit, jak mohou přispět k jejich rozkvětu a co z toho obě strany budou mít. Naším cílem je také vyjasnit složité autorskoprávní situace, které mohou u propojování, synchronizaci a importování databází vyvstat.

První fáze tvorby tohoto dokumentu byla otevřena právě na schůzce české komunity během hackathonu. Sbírali jsme otázky, které mohou instituce mít, když o Wikidatech uvažují. Sepsali jsme je na stránku WikiProjektu Česká republika na Wikidatech a v druhé fázi se budeme snažit najít na ně odpovědi.
Napadají vás další zádrhele, nejasnosti a otázky, které mohou české kulturní instituce mít? Neváhejte je připsat na výše odkazovanou stránku!

Otázky zformulované během českého technického setkání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..