Wikimedia Hackathon 2019 je za námi

Skupinová fotografie účastníků Wikimedia Hackathonu
Autor: Pierre-Selim Huard, upravil Bryan Davis – oříznut soubor Wikimedia Hackathon Prague 2019 – 2019-05-18 – Group Picture – 0391.jpg, CC BY 4.0

Před třemi týdny skončil Wikimedia Hackathon 2019, který se vůbec poprvé konal v Praze v prostorách Národní technické knihovny. Wikimedia Hackathon je každoročním setkáním vývojářů a dalších specialistů, kteří se starají o to, aby Wikipedie a další projekty provozované Nadací Wikimedia řádně fungovaly. Události se zúčastnilo asi 200 vývojářů a dalších specialistů z 40 zemí.

Letošní Hackathon se zaměřil na tyto tři oblasti:

  • Zkušenosti nových wikipedistů | projekt, jehož cílem je zintuitivnit rozhraní Wikipedie pro nové přispěvovatele;
  • Mobilní aplikace Wikimedia Commons | aplikace sloužící pro snadné nahrávání fotografií do Wikimedia Commons přímo z mobilního telefonu;
  • Nástěnka | nástroj sloužící k snadnému sledování vzdělávacích aktivit spolku Wikimedia Česká republika a dalších poboček; je pak možné snadno spočítat vliv té které události a snáze posoudit, zda měla smysl.

V dalších článcích představím vybrané projekty podrobněji. Většina z projektů, které vznikly během Hackathonu, nejsou prozatím k dispozici uživatelům. Předtím, než se tak bude moci stát, bude muset proběhnout mnoho vývojářské práce a ladění, aby se vývojáři ujistili, že v kódu nejsou žádné závažné chyby. Ze stejného důvodu proto také nelze říct, kdy můžeme čekat nasazení těchto projektů na Wikipedii.

Další obrázky jsou k nalezení na Wikimedia Commons.

Wikimedia Hackathon byl svými účastníky hodnocen jako jeden z nejúspěšnějších Hackathonů vůbec. Nejbližší technicky zaměřená Wikimedia událost bude v rámci předkonference k Wikimanii ve dnech 14. a 15. srpna 2019 ve Stockholmu, samotná konference pak bude probíhat 16. – 18. srpna. Další podrobnosti o Wikimanii je možné se dozvědět na jejím webu. Registrace je otevřená do 30. června.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..