Pražský magistrát poskytl pro Wikipedii tisíce fotografií

Odbor komunikace a marketingu pražského magistrátu po dohodě s fotografy hlavního města souhlasil s tím, že budou pro Wikipedii uvolněny pod svobodnou licencí zatím dvě sady fotografií: Rekonstrukce Staroměstské radnice (přes šest tisíc fotografií) a snímky představitelů (Rady) hlavního města Prahy. O uvolnění dalších fotografií se dále jedná.

Mezi pražským magistrátem a zástupci Wikipedie (spolkem Wikimedia Česká republika, který se zabývá propagací encyklopedie) se uskutečnilo několik vzájemných jednání a schůzek. Celou věc zastřešil bývalý wikipedista a dnes radní hlavního města Prahy, Adam Zábranský.

Poskytnuté fotografie dokumentují dva roky práce na budově Staroměstské radnice. Jsou tam jednotlivé části orloje, oprava vitráží nebo třeba radničních hodin. Kromě fotografií samotné věže je to dokumentace především restaurátorských prací pro celou památku. Snímky jsou unikátní a týkají se procesů, které jsme pro Wikipedii nikdy neměli zdokumentovány. Fotografie nám úřad poskytl v maximálním rozlišení a plné kvalitě.

Fotografie z rekonstrukce jsou umístěny aktuálně v příslušné kategorii na Wikimedia Commons. Fotografie představitelů města byly nahrány již v únoru 2019 a umístěny do článků o představitelích metropole. 

3 Responses

  1. Vojtěch Dostál napsal:

    Není škoda, že pro takto darované fotky neexistuje nějaká monitorovací šablona / kategorie?

  2. Michal Maňas napsal:

    Existuje šablona Institution https://commons.wikimedia.org/wiki/Template:Institution
    a přesně tato šablona by se měla v takovémto rozsáhlém mnohojazyčnémjazyčném projektu použít.
    Lze ji ihned použít v části |source =
    a případně lze použít také v části |author =
    i když v části autor by bylo lepší použít také šablonu Creator https://commons.wikimedia.org/wiki/Template:Creator pro uvedení konkrétního autora.
    Obě šablony umožňují celkem snadný přehled o počtu fotek (jejich přidáním do nějaké kategorie) a nebo složitešjší přehled pro robotické statistiky s využitím například funkce WhatLinksHere Special:WhatLinksHere/Institution:…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..