Wikikonference poprvé v Olomouci

V sobotu 1. prosince 2018 se v olomoucké Pevnosti poznání uskutečnila 10. česká Wikikonference pořádaná spolkem Wikimedia Česká republika. Na konferenci určené jak pro pravidelné přispěvatele, tak i pro zájemce z řad veřejnosti, se hovořilo nejenom o Wikipedii, ale i o dalších příbuzných projektech, zejména o Wikidatech, a jedna přednáška byla věnována Wikizdrojům.

První blok přednášek zahájila Klára Joklová, která účastníky seznámila s novinkami ve spolku. Na ni navázal Martin Urbanec velmi úspěšnou přednáškou o výzkumu zkušeností nových wikipedistů, během níž informoval o způsobech, jak nadace Wikimedia zjišťuje potřeby nováčků a jakými způsoby se snaží  jim usnadnit setrvání na Wikipedii. Informace se sbírají jednak pomocí dotazníků distribuovaným nováčkům a jednak sledováním jejich aktivity na Wikipedii během prvních 24 hodin po registraci, a to zejména jejich návštěvy různých stránek mimo hlavní jmenný prostor. Mezi důležitá zjištění patří zejména to, že nováčci by uvítali pomoc zkušenějších wikipedistů, ovšem málokdy vědí, kde a jak o ni mohou požádat. Z toho důvodu bude jako jedno z opatření přímo v editačním rozhraní nasazeno tlačítko, které usnadní přístup k nápovědě i ke stránce Potřebuji pomoc (pozn.: v lednu 2019 toto tlačítko bylo úspěšně nasazeno, prozatím pro polovinu nově registrovaných wikipedistů).

Nejmladší přednášející Wikikonference 2018 Martin Urbanec. Gampe/CC BY-SA 4.0

Letos se na konferenci dostal ke slovu i jeden z malých sesterských projektů, a sice Wikizdroje, když Jan Kameníček pohovořil o výhodách a nevýhodách speciálního korekturního nástroje umožňujícího vkládání textů z naskenovaných dokumentů na Commons. Tento nástroj, který podle něj především umožňuje lepší spolupráci a hlavně usnadňuje kontrolu vkládaných textů, s úspěchem používají už řadu let téměř všechny jazykové verze Wikipedie, ovšem na české Wikipedii se zatím prosazuje jen velmi váhavě.

Další posluchači velmi kvitovanou přednáškou byla Mozkem proti Fakenews, v níž Lucie Svozilová promluvila o dezinformacích a manipulacích se zdroji.

Hned tři řečníci se letos věnovali problematice bouřlivě se rozvíjejícího projektu Wikidata. Dlouhodobě se mu věnuje mimo jiné též předseda spolku Vojtěch Dostál, který na konferenci pohovořil o tom, jak je možné, že decentralizovaná celosvětová komunita zvládá budovat „databázi všeho“, udržovat ji relativně organizovanou a hledat v ní chyby. Jakub Klímek z Matematicko-fyzikální fakulty UK se zase věnoval obecně otevřeným datům a seznámil posluchače s open-source nástrojem LinkedPipes ETL, který je možné upravit i pro snadnější nahrávání údajů na Wikidata.

Konferenci zpestřil také jeden zahraniční účastník, a sice Liam Wyatt, zakladatel projektu GLAM, první wikipedista rezident (v londýnském British Museum) a v současnosti evropský kontaktní manažer pro Wikimedia, který i v anglickém jazyce dokázal strhnout publikum svou živou přednáškou o tom, čeho se v projektu GLAM za dobu jeho existence podařilo dosáhnout. Poslední přednáška pak patřila Michalu Kaderkovi a otevřeným vzdělávacím zdrojům a jejich pronikání do škol.

Novinkou letos byly tzv. lightning talks, tj. blok velmi krátkých vstupů v nichž mohli účastníci konference seznámit ostatní s čímkoliv, co považovali za zajímavé. Tématy těchto vstupů byly zkušenosti s vedením Wikiklubu, příliš krátké články na Wikipedii, cenzura Wikipedie ve světě, focení ulic podle Wikidat či sesterské projekty Wikipedie. Velmi zaujala také slovenská iniciativa propagující závěti uvolňující díla autora po jeho smrti pod svobodnými licencemi.

Olomoucká Wikikonference byla první, která se uskutečnila jinde než v Praze či Brně a počáteční obavy z účasti v menším městě se nakonec nenaplnily. Konferenci navštívilo přibližně osmdesát účastníků, a tento úspěch otevírá cestu k pořadatelství i dalším menším městům. V letošním roce se na Wikikonferenci budeme těšit v Pardubicích.

Pokud byste se rádi podívali na záznamy přednášek Wikikonference 2018, najdete je na SlidesLive. Pro připomenutí příjemné atmosféry pak doporučujeme prohlédnout si fotografie.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..