Jak vám může pomoci Mapa památek?

Screenshot z https://mapapamatek.wikimedia.cz

Mapa památek

Píšete články o kulturních památkách? V tom případě vás bude zajímat nově vzniklý nástroj Mapa památek. Tento nástroj si klade za cíl usnadnit wikipedistům tvorbu článku o kulturních památkách, o kterých na Wikipedii neexistuje žádný článek.
Screenshot z https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_kulturn%C3%ADch_pam%C3%A1tek_v_okrese_Zl%C3%ADn

Seznam kulturních památek

Nástroj je založen na již existujících seznamech kulturních památek, které na Wikipedii již dlouhou dobu existují. Tyto seznamy jsou udržovány wikipedisty. Je možné je na Wikipedii nalézt pod názvy jako je „Seznam kulturních památek v okrese Zlín“. Jejich velkou výhodou je fakt, že jsou jednou denně robotem převáděny do strojově zpracovávatelné podoby. Data z tohoto robota je možné využívat v dalších nástrojích, jako je právě Mapa památek. Na základě těchto dat se Mapa památek jednou denně aktualizuje. Mapa památek umožňuje filtrovat zobrazené památky podle názvu článku. Zajímají-li vás například kostely, je možné snadno najít chybějící články o památkách, jejihž název obsahuje slovo „kostel“. Obdobný způsob je možné využít pro jiná filtrování. Také je možné mapu zazoomovat na konkrétní region, který vás zajímá, a nechat si zobrazit jen památky nacházející se v dané oblasti. Mapa památek vždy obsahuje název památky v jazyce země, ve které se daná památka nachází – pro české památky je to česká Wikipedie, pro rakouské památky německá a tak dále. V tuto chvíli je Mapa památek dostupná pro památky v ČR a v Rakousku a pracuje se na podpoře i dalších zemích. Pokud byste Mapu památek ocenili dostupnou pro nějakou další zemi přednostně, napište mi na martin.urbanec@wikimedia.cz, podívám se na data dostupná k této zemi a bude-li to možné, zprovozním pro danou zemi Mapu památek přednostně. Mapa Památek se může hodit například pro přípravy editathonů, wikiměst, soutěže Popiš památku a jiných wiki aktivit a i pro jednotlivé wikipedisty jako inspirace, o čem dále psát. Nezapomeňte, že ačkoliv je velká pravděpodobnost, že článek o dané památce skutečně chybí, je možné, že seznam kulturních památek odkazuje na jinou variaci názvu než pod kterým článek existuje. I při zakládání článků na základě tohoto nástroje je tedy vhodné ujistit se, že článek skutečně chybí. Pokud nastalo falešné pozitivum, je nejjednodušším řešením vytvořit přesměrování na druhý název. Památka poté z mapy zmizí sama při příští aktualizaci. Jakékoliv chyby, na které v Mapě památek narazíte (případně nové funkce, které byste ocenili) prosím hlašte na e-mailu martin.urbanec@wikimedia.cz nebo pomocí bug tracking systému Wikimedia Phabricator.

2 Responses

  1. František Červený napsal:

    Mám nabídku o doplnění významné památky. Fč

  2. Martin Urbanec napsal:

    @František Červený: Dobrý den, děkuji! Na Wikipedii může článek založit kdokoliv. Stačí, když v Mapě památek kliknete na památku, kterou jste vybral. Poté se Vám zobrazí její název (a fotografie, je-li k dispozici). Pokud na název kliknete, dostanete se do editačního rozhraní. Tam můžete článek napsat a uložit. Automaticky se poté publikuje. Chcete-li, můžete si ještě před tím, než toto uděláte, vytvořit na Wikipedii uživatelský účet (uděláte to na https://cs.wikipedia.org/wiki/Speci%C3%A1ln%C3%AD:Vytvo%C5%99it_%C3%BA%C4%8Det této stránce). Poté bude u článku (v záložce Zobrazit historii) zobrazeno Vaše uživatelské jméno. Dotazy můžete pokládat tady, na této stránce https://cs.wikipedia.org/wiki/Wikipedie:Pot%C5%99ebuji_pomoc nebo e-mailem na martin.urbanec@wikimedia.cz. Ještě jednou děkuji a přeji hezký den!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..