Wikicamp aneb wikipedistou v každém věku

Sedm dětí mezi devíti a patnácti roky a čtyři vedoucí se sešli v pondělí 16. července v kanceláři Wikimedia ČR, aby zahájili historicky první Wikicamp v České republice. Plní očekávání, co se na takovém příměstském táboře může vlastně dít, jsme společně propluli pěti nabitými dny.

Účastníci Wikicampu 2018


Nejprve jsme se seznamovali s Wikipedií, hned druhý den jsme vyrazili do plzeňského science centra Techmánia, kde děti sbíraly informace a pořizovaly fotografie a videa pro další práci. Ve středu jsme se učili editovat fotografie a videa a společně je nahrávali na Wikimedia Commons. Čtvrtek pak patřil orientačnímu běhu s šifrovačkou a vylepšování článku o Havlíčkových sadech, kde se celá hra uskutečnila. Pátek jsme tvořili a dokončovali práci na Wikipedii, vyhodnocovali a uzavírali celý tábor a samozřejmě také ocenili jednotlivé účastníky a jejich výkony.
Jak moc šikovní byli a kolik obsahu přidali se můžete podívat ZDE, fotografie a videa, která pořídili, naleznete ZDE, a TADY pár fotek, jak jsme se měli.
Nejlépe vám však akci popíší citace některých vedoucích, účastníků či jejich rodičů níže :).
 
Czeva (vedoucí): Mladí wikicampisté jsou dalším příkladem toho, že když se chce, všechno jde – tedy nejenže se i devítiletí wikipedisté dokážou za pět dní nejen naučit základy editace a jejích pravidel, ale že udělají i spoustu práce. Noví wikipedisté rozšířili článek Havlíčkovy sady, jež je i díky dalším příspěvkům navržen na Dobrý článek, nahráli mnoho fotografií a několik videí z Techmania Science CenterGrébovky i okolí sídla Wikimedia ČR na Commons, mnohé fotografie navíc doplnili do položek Wikidat. Jejich nadšení a čerstvý pohled na věc byly navíc velmi nakažlivé. Těšíme se, že v rozšiřování největší otevřené encyklopedie budou rádi pokračovat. Podporu, kterou měly děti po ruce po celou dobu tábora, mají všichni uživatelé online – je jen třeba se nebát a říci si o ni.
Gabka (vedoucí): Přišlo mi skvělé vidět na vlastní oči, že editovat může opravdu každý – i děti. Jejich velkou výhodou je navíc to, že jsou zvídavé, nebojí se zeptat a mají superschopnost se rychle učit a na Wikipedii zorientovat.
Ďoďo (účastník): Dobrych zážitkov bolo strasne vela ale asi ten naj zažitok bol asi vylet do Techmanie. Naucil som sa editovať v Wikipediu pridávať fotky do wikimedia commons,pracovať v kolektíve. Najviac ma bavilo asi fotenie a upravovanie fotiek v Gimpe.
Michaela (rodič): Naše děti byly spokojene. Jednu dceru asi více bavilo upravovani fotek a modření textu, než samotné psaní, neb je v tomto bodě dost lína. Zato druhá dcera psaní všeho druhu miluje, takže pro tu bylo právě nejzábavnější vytvořit si stránku. Dokonce by ráda chodila i do toho středečního Wikiklubu, (…). Jinak dekujeme za vsechno, bylo to moc fajn mit deti pres den v akci.
Magdaléna (rodič): Florián byl nadšen (nevím už, zdali jste i vy byli nadšeni z něj 🙂 Určitě by se rád připojil i příští rok. Floriána psaní do Wikipedie baví – připadá si důležitej a má rád historii a encyklopedii. V Techmánii se mu moc líbilo. Poprvé v životě točil na kameru, tak si jí zapomněl vypnout (…). Celému týmu vřelé díky!!!
I my děkujeme, a to nejen všem vedoucím, kteří pilně pracovali na přípravě programu, ale i rodičům za důvěru, kterou nám dali, a v neposlední řadě i dětem za zápal a nadšení, které na Wikicamp přinesly. Tak zase za rok? 😉
Za finanční podporu Wikicampu děkujeme Nadačnímu fondu Avast.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..