Soutěž Popiš památku je za námi. Máme přes 150 nových článků!

Banner soutěže Popiš památku

Banner soutěže Popiš památku. Nyní vyhodnocujeme!


Přesně měsíc trvala soutěž s názvem „Popiš památku“, během níž se editoři Wikipedie utkali v tom, kdo napíše nejvíce článků o českých kulturních památkách. Za uplynulých 30 dnů dokázali vytvořit přes 150 článků.
V současné době pracuje tříčlenná porota a organizátor soutěže na vyhodnocení. V dohledné době představíme výsledky, kontaktujeme vítěze a oznámíme místo a způsob předání cen. Jsme rádi, že se do první editační soutěže po dlouhé době zapojilo celkem 47 editorů, kteří napsali okolo 175 tisíc slov. Nejdelší napsaný článek (Hornický dům v Sokolově) má délku 17,5 kb. Za ním následuje řada dlouhých a kvalitních článků.
Mezi soutěžními články například je například 34 kostelů, 24 zámků, 16 vil, 14 tvrzí a spoustu dalších zajímavých chráněných objektů. Popsány byly hlavně západní Čechy, Karlovarsko a Morasvkoslezský kraj, jak lze vidět na mapě jednotlivých článků.
Cílem akce bylo zvýšit povědomí o českých kulturních památkách. Řada z nich totiž není na české Wikipedii stále zdokumentována, a to i přes to, že jsme již uskutečnili tři ročníky soutěže Wiki miluje památky. Letní fotografické akce zajistily tisíce fotek, seznamy kulturních památek na české Wikipedii však co do textu do značné míry zely prázdnotou. Česká republika má okolo 40 tisíc kulturních památek, z toho přes čtyři tisíce jsou encyklopedicky významné (většinou se jedná o historické budovy, hrady, fary, kostely, zámky, tvrze, mosty apod.) Ty na české Wikipedii stále potřebujeme!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..