Wikipedisté popisovali Slánsko, zázemí pro editaton poskytlo Vlastivědné muzeum

Historická fotografie Tuchlovic, snímek poskytlo Vlastivědné muzeum ve Slaném

Historická fotografie Tuchlovic, snímek poskytlo Vlastivědné muzeum ve Slaném


V sobotu 11. listopadu 2017 se konal ve spolupráci s Vlastivědným muzeem ve Slaném editaton v prostorách Knihovny Václava Štecha v budově bývalého piaristického gymnázia ve Slaném. Tématem byly významné osobnosti Slánska a významné budovy a organizace ve městě. Na místě se akce zúčastnilo pět wikipedistů, další tři pomohli vzdáleně. Z připravených podkladů vznikla desítka článků, například o továrníkovi Jaroslavu Pálovi, starostovi Antonínu Krecarovi či o Národopisném muzeu Slánska v Třebízi. Muzeum nám poskytlo literaturu a darovalo Wikipedii portréty významných starostů a muzejních pracovníků. K novému článku o fotografovi Františku Durasovi jsme si mohli naskenovat některé jeho fotografie městské i vesnické architektury z počátku 20. století, původně určené pro svazek Soupisu památek v politickém okrese slanském z roku 1904.
Důležitější než počet nově vzniklých článků, je navázaná spolupráce. Ředitel muzea i jeho pracovníci považují spolupráci s Wikipedií za důležitou, poskytli nám podklady a zdroje pro články o některých osobnostech města Slaný, které chceme v následujících týdnech zpracovat. Témat je ale více, než jsme stačili za jeden den obsáhnout, proto jsme se s vedením muzea domluvili, že podobnou akci za pár měsíců zopakujeme. Zájemci o tuto spolupráci: prosím ozvěte se Utarovi. Obrázky, které byly v rámci této akce získány si můžete prohlédnou zde.
Vlastivědné muzeum ve Slaném se tak řadí k jiným institucím, které spolupracují s wikipedisty na tvorbě a rozšíření článků ze svého oboru působnosti na Wikipedii (jako je například spolupráce s Vědeckou knihovnou v Olomouci).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..