Co mi přinesla Wikimania 2017

Logo Wikimania '17

Logo Wikimania ’17 (autor: BFlores (WMF), CC-BY-SA 4.0)


Když jsem na letošní Wikimanii (Wikimania 2017, Montreal) říkal, že jsem na téhle akci poprvé v životě, všichni se divili. Mnoho z mých kolegů z celého světa mě zná jako aktivního wikimediána už pěknou řádku let, s některými z nich jsem v podstatě v nepřetržitém e-mailovém kontaktu nebo si pravidelně telefonujeme. Každopádně je to pravda – asi hlavně kvůli monstróznosti celé akce jsem si ji rok co rok nechával ujít (a také se koná v době mé pravidelné letní dovolené). Letos to ale vyšlo. Na Wikimanii 2017 byli 4 Češi – vyjma mně ještě kolega z rady Wikimedia ČR Honza Groh (Jagro) a dále developer Petr Bena a wikipedista Marek Koudelka. Poslední zmiňovaný měl prostě cestu kolem při svém cestování po Severní Americe, a tak se zastavil.
V průběhu celé akce jsem si dělal zápisky ze zajímavých přednášek, workshopů, schůzek a podobně. Ty nejzajímavější uvádím níže. Kompletní zápisky najdou členové našeho spolku zde.

Campaigning for new editors

Wikimedia Německo pořádalo bannerovou kampaň – „Našli jste někdy na Wikipedii chybku? Je velmi snadné ji opravit“ – a šířili ji přes Sitenotice zobrazovanou v záhlaví stránek na německé Wikipedii. Také v letním období šířili kampaň „Navštívili jste o prázdninách nějaké zajímavé místo? Co o něm napsat na Wikipedii?“. Odkazy vedly na registraci a následně do nápovědy formou rozšíření „Guided Tour“ (tuto extenzi mimochodem má i česká Wikipedie). Kampaně vedly k několika stovkám (800) registrací a polovina z nich udělala nějakou editaci. Číslo sami považují za spíše nízké, ale jedním dechem dodávají, že hodně pomohla barevnost bannerů (nápadnost). Landing page by měla být jednoduchá, úkoly v Guided tour lehké, aby s tím uživatelé nestrávili tolik času. Trackování uživatelů se dělalo pomocí rozšíření Campaigns, kdy každý takto registrovaný uživatel dostane „Campaign Tag“.
Alex Stinson sděluje zkušenosti s kampaní 1lib1ref zaměřenou na knihovníky (běžela i v Česku). Důležité je, že 1) je zaměřená na úzkou cílovou skupinu, 2) hodně knihovníků je ve Státech na Twitteru a intuitivně používají hashtag, 3) mezi knihovníky ve Státech je soutěživost a kampaň je přirozeně vybuzuje k poměřování sil („kdo přidá více editací?“). Mám z toho pocit, že je to šité na americké prostředí knihoven a v Česku to nutně fungovat nemusí (a také to tolik nefungovalo). Ptám se Alexe a ten hodně zdůrazňuje roli „influencerů“ mezi knihovníky – lidí, kteří dokáží ostatní osobně přesvědčit a namotivovat.

Schůzka se Sati Houston – diskuze o nástrojích

Sešel jsem se se Sati Houston – zaměstnankyní Wikimedia Foundation – kterou zajímal můj názor na jimi připravovaný nástroj sloužící k počítání grantových metrik. Zpočátku jsem byl skeptický, že se vyvíjí opět další nástroj, ale tento by v podstatě měl umožnit nahrazení Wikimetrics něčím funkčnějším, propracovanějším a uživatelsky přátelštějším. Měl by mj. obsahovat funkci „Upravit existující kohortu“, shlukovat související kohorty do programů (a počítat pro ně kumulativní metriky) a také by měl být schopen počítat počty upravených (nikoliv jen vytvořených) článků. Nástroj jsem okomentoval, podpořil a slíbil, že se zapojím do testování, až bude první verze připravena.
Potkal jsem také Neila Quinna (WMF), který v Česku prováděl letos kvalitativní výzkum nových editorů české Wikipedie a zjišťoval nejen to, co je motivuje, ale i to, co je od editování odrazuje. Mj. se jemu a dalším členům týmu podařilo rozdělit editory do několika skupin podle motivace, která u nich hraje důležitou roli. Výsledky budou dostupné během několika týdnů a 40-stránkový report dokonce bude přeložen do češtiny. Lákal jsem Neila, aby přijel na českou Wikikonferenci odprezentovat toto téma; slíbil, že se nám ozve.

Schůzka s Petrem Benou

Petr je jeden z Čechů na letošní Wikimanii a dlouholetý přispěvatel do mediawiki, jeho rozšíření a různých nástrojů sloužících uživatelům. Představil mi nástroj Huggle, který skrze API čte poslední změny na Wikipedii, analyzuje je a řadí je podle pravděpodobnosti, že se jedná o vandalismus. Nástroj komunikuje se systémem pro analýzu vandalismů ORES, pokud to dobře chápu; právě ORES byl nedávno plně zprovozněn pro českou Wikipedii. Bylo by zajímavé něco o těchto nástrojích říct během české Wikikonference.

Účastníci Wikimania '17

Účastníci Wikimania ’17 (autor: VGrigas (WMF), CC-BY-SA 4.0)

Communications Committee Update

Komunikační divize Wikimedia Foundation má čím dál více prostředků a zaměstnanců a její kapacita a význam v posledních letech roste. Komise pro komunikaci se dočká v následujících rozsáhlých změn – bude asi volena podobně jako např. Funds Dissemination Committee zodpovědná za rozdělování grantů. Cílem je mít zastoupenou geograficky pestrou skupinu lidí, kteří budou ovládat komunikační strategie vhodné pro jednotlivé regiony. Z diskuze vyplývá, že vlastně neexistuje jednotná komunikační strategie pro celý svět – i témata jako „Donation“ nebo „Ad-free“ jsou v jednotlivých částech světa chápána velmi odlišně. Z toho také vyplývá důležitá role pro jednotlivé pobočky: vypadá to, že právě ty musí hrát důležitou roli. V této souvislosti mě napadá, že by v Česku mohla dobře fungovat „komise pro komunikaci“ složená z dobrovolníků a zaměstnanců – pokud by se pravidelně třeba jednou za měsíc setkávala (ať už v kanceláři nebo přes Skype/Hangout), mohla by pravidelně zvedat mediální témata, která by bylo vhodno k českým novinářům i české veřejnosti komunikovat. Dále na schůzce řešíme, jak mezi sebou sdílet např. videa ve vhodných formátech, aby nebylo nutné neustále převádět je do videoformátů používaných na Wikimedia Commons. Je zájem o „cloud“, kde taková videa bude možno nahrát a poskytnout ostatním.

EU Advocacy Update

Dimitar Dimitrov nás provedl nejnovějším vývojem v oblasti autorského práva v Bruselu. Ne vše je ze strategických důvodů veřejně publikovatelné, ale obecně se dá říci, že Dimitara nejvíce zaměstnává práce na reformě evropského autorského práva, která se právě projednává v komisích Evropského parlamentu. Dimitar sází na změny v oblasti svobody panoramatu, ustanovení neodvolatelného Public domain pro díla, jimž vypršela autorskoprávní ochrana, a několik dalších změn na celoevropské úrovni. Probral jsem s ním přístup některých českých kulturních institucí, které se tváří, jako by skenování např. starých fotografií vytvářelo nové autorské dílo, ačkoliv tomu tak podle našeho stanoviska není.

Board member support

Německá a nizozemská pobočka se snaží pomáhat ostatním v školení nových členů rady. V rámci setkání jsme probírali, které problémy naše rady nejvíce tíží. Za sebe jsem jmenoval nedostatek zájemců o aktivní členství v radě spolku a absenci mechanismů pro jejich zaškolení a informování. Je to jedna z věcí, na které bychom skutečně jako spolek měli pracovat, protože rada je naším nejvyšším orgánem a musíme se naučit vychovávat následovníky. Plánují se další mezinárodní workshopy pro nové členy rady, doufám, že mezi našimi radními najdeme zájemce o účast.

Year in Science / Education

LiAnna Davis z Wiki Education Foundation prezentovala skvělý americký education program, v rámci něhož se ročně zapojují do psaní Wikipedie tisíce amerických a kanadských studentů. To vše jen díky 10 zaměstnancům pracujícím pro Wiki Ed, což není špatné. Americký program přiznal to, co my jsme ještě neudělali – že není možné do každé hodiny poslat wikipedistu, protože prostě tolik wikipedistů nemáme. Místo toho vypracovali skvělý tréninkový modul pro učitele a jiný pro studenty – ti se tak naučí s Wikipedií pracovat sami. Je to obrovská inspirace i pro program Studenti píší Wikipedii, který by si zasloužil dlouho odkládanou inovaci.
V souvislosti s tím jsem se potkal se Sagem Rossem z Wiki Ed, který je hlavním vývojářem Nástěnky. Jeden z jeho stážistů nám může zprovoznit nástroj, který při přihlášení studenta do nástěnky vloží příslušnou šablonu na jeho uživatelskou stránku a na diskuzní stránku daného článku vloží informaci, že na něm v rámci projektu pracoval konkrétné student. Měla by se tím tedy vyřešit hlavní výhrada proti Nástěnce, kterou jako komunita cítíme.
V budoucnu by se měla ustanovit uživatelská skupina (usergroup) Wikipedia & Education, která by měla nahradit v současnosti neformální skupinu Education Collaborative. Já s Gabkou Bokovou jsme samozřejmě mezi zakládajícími členy. Jedním z úkolů pro novou uživatelskou skupinu bude podpořit vývoj Nástěnky tak, aby mohla plnit přísné nároky, které na ni klademe. S nadací jsme založení této skupiny diskutovali a vysvětlovali, k jakým účelům by měla (a k jakým neměla) sloužit. Ujistili jsme je, že nebude interferovat s regionálními projekty poboček, které provozují v jednotlivých zemích na půdě např. univerzit.

WikiMOOC

Vyslechl jsem si přednášku francouzského týmu, který připravil rozsáhlý interaktivní MOOC (online kurz) na téma Wikipedie a přilákal stovky účastníků. Mám z toho relativně dobrý pocit, i když energie do toho vložená je enormní a je škoda, že je uplatnitelná pouze ve francouzském prostředí (celé je to namluveno francouzsky) a navíc to rychle zastará, jako každé video o Wikipedii.

Strukturovaná data pro Commons

Jednou z velkých očekávaných změn jsou strukturovaná data pro Wikimedia Commons. Díky grantu od Sloan Foundation dostává tato iniciativa konečně konkrétné obrysy. Wikimedia Commons dostane vlastní wikibase integrovanou přímo do této wiki. Tato wikibase bude komunikovat s Wikidaty – bude používat stejnou nomenklaturu a podobné vztahy mezi položkami a bude na ně odkazovat. Vztahy budou uloženy na Wikimedia Commons, ale samotné položky budou pocházet z Wikidat, což je zajímavé technické řešení. Už nyní se připravuje Wikimedia Commons na budoucnost, v níž třeba názvy médií nebo kategorie budou mnohojazyčné a jednoznačně propojené na Wikidata položky. Také by se mělo usnadnit strukturované hledání souborů. To samozřejmě určitě rozhodí všechny nástroje a roboty, které komunita Wikimedia Commons používá, ale z místnosti jsem cítil velmi pozitivní energii a odhodlání všech problémy překonat, protože to komunita chápe jako něco podstatného.

WikiFactMine

WikiFactMine je nový nástroj pro automatické prohledávání open-source časopisů s cílem najít nová fakta, která je následně možno automaticky přidat do Wikidat. Kromě jiného je už nyní možné automaticky vytvořit velmi propracovanou Wikidata položku pro jakýkoliv vědecký článek – stačí pouze zadar PMID – třeba tady je Wikidata položka mého osobního vědeckého článku.

WikiLibraries

Zúčastnil jsem se sady přednášek o spolupráci s knihovnami po celém světě. Nejzajímavější byla přednáška od zástupkyně Queen State Library v Austrálii – díky podpoře z vedení a nadšení řadových zaměstnanců se podařila řada skvělých věcí a jsou skutečným zářným příkladem mezi knihovnami. V rámci #1lib1ref přidali >1000 referencí, schází se každý měsíc na Wikiklubu, … dělají toho opravdu hodně. K dalším podařeným iniciativám patří kalatánská síť wikiknihoven AquiBiblioWiki.

Oběd s Marti Johnson / IEG

Marti Johnson zodpovědná v nadaci za grantový systém IEG uspořádala obědové setkání pro zájemce. Kromě pozitivních reakcí na naší aplikaci Wikimedia Commons jsem si vyslechl i další zajímavé informace o WikiFactMine. S Marti jsme se domluvili, že si zatelefonujeme na téma prodloužení grantu pro aplikaci Wikimedia Commons (tým žádá o dodatečné peníze pro splnění dodatečných nápadů na vylepšení).
Mou účast na Wikimanii podpořila Wikimedia Foundation formou cestovního stipendia.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..