Koordinátorkou programu Senioři píší Wikipedii se stala Anna Filínová

Program Senioři píší Wikipedii je jednou z vlajkových lodí našeho sdružení. Od svých skromných začátků v roce 2014 se rozrostl do celkem 14 měst v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. Jen za letošní rok se uskutečnilo 9 kurzů, 2 přednášky a během školního roku probíhaly čtyři tzv. Wikikluby. Naučili jsme editovat Wikipedii 66 seniorů a s mnohými z nich se stále a rádi vídáme v kurzech pro pokročilé.

V rámci péče o vzdělávací programy si tedy Senioři stále drží poměrně velkou pozornost naší manažerky vzdělávacích aktivit. Vzhledem k tomu, že máme i další vzdělávací projekty jako např. Studenti píší Wikipedii nebo Uč (s) Wiki, jejichž rozvoji se chceme také věnovat, rozhodli jsme se rozšířit EDU tým a pro seniorský projekt vyčlenit speciálního člověka.

Jsme moc rádi, že v rámci výběrového řízení, které se v červenci uskutečnilo, s námi od srpna začne spolupracovat Anna Filínová, kterou bychom vám touto formou rádi představili.

 

Anna Filínová, Auror: Aloxe (Vlastní dílo) [FAL], prostřednictvím Wikimedia Commons

 

Anna se v prostředí internetových technologií pohybuje již více než deset let. První pracovní zkušenosti sbírala ve vývojovém centru doplňku prohlížeče Mozilla Firefox. Pro správce národní domény .CZ realizovala projekty a konference na podporu české i mezinárodní internetové komunity. Vytvořila zde například Akademii CZ.NIC, což je výukové centrum pro vzdělávání v oblasti internetových technologií. Organizovala zde také soutěž pro mladé programátory v open source. Nakoukla i pod pokličku produktu v Seznamu, kde měla na starosti vytvoření nové stránky se statistikami hledanosti dotazů.

V roce 2012 realizovala projekt ReStart Česko, jehož cílem bylo podpořit vznik online projektů, které mohou přinést reálnou společenskou změnu. Nebojí se výzev a proto koordinovala odvážnou kampaň Nejste na to sami čerčanského hospice, která upozornila na existující možnosti důstojného konce života.

Vedle divadla má ráda i film, proto se tři roky podílela na přípravě festivalu filmů do tří minut Très Court v České republice. V současné době tráví většinu času na svými nejnovějšími dvěma projekty, s tříletou dcerkou a téměř ročním synkem.

“Projekt Senioři píší Wikipedii sleduji s velkým zájmem již delší dobu. Přijde mi to jako dokonalá cesta, jak využít potenciál na straně aktivních seniorů s možností předat jejich znalosti dále. Velmi ráda se budu podílet na projektu, který má smysl. Zároveň doufám, že se i něco nového naučím, ” vysvětluje Anna, proč se ujala role koordinátorky programu.

Autor textu: Gabriela Boková, Anna Filínová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..