Wikiměsto Litovel z pohledu encyklopedisty a GLAMisty

24. června jsme si zde mohli přečíst zprávu Jana Loužka o výsledcích fotografického týmu během Wikiměsta Litovel, které v tomto městě na řece Moravě proběhlo ve dnech 9. až 11. června 2017. Podívejme se nyní, čeho během akce dosáhly další týmy, a sice encyklopedisté a tým GLAM.

Wikipedisté v Městské knihovně Litovel.
Foto: Dirillo, CC-BY-SA 4.0.


Co se týká encyklopedických příspěvků, tak na českou Wikipedii a Wikidata bylo velmi orientačně přidáno asi 385 tisíc bajtů. Na Wikipedii bylo vytvořeno 43 nových hesel, z nichž pravděpodobně nejrozsáhlejším bylo heslo o Nečízu, rameni řeky Moravy protékajícím pod budovami středem města. Hesla se psala převážně v historické budově Domu soukenického cechu, v němž má v současné době své sídlo Městská knihovna Litovel. Její vedoucí, Mgr. Lenka Fišrová, nám poskytla skvělé zázemí, včetně veškeré potřebné dostupné literatury z fondů knihovny. Někteří encyklopedisté psali také v informačním stánku umístěném na náměstí Přemysla Otakara. Na heslech se samozřejmě pracuje i nadále po skončení Wikiměsta a pokrytí tématu Litovel na Wikipedii se stále zlepšuje.
Tým GLAM měl na programu několik zajímavých setkání. Již před začátkem Wikiměsta jsme se zkontaktovali s pracovníky Turistického informačního centra, kteří nám potom umožnili přístup do některých objektů, projížďku na raftu po Nečízu pod povrchem náměstí, kde jsme mohli zdokumentovat jeho historickou klenbu, a také vstup několika našich účastníků na právě probíhající hudební festival Hanácké Benátky. Oni zase projevili zájem o naše letecké snímky města a také jsme je seznámili s možností využití QR kódů odkazujících na články na Wikipedii.
V sobotu 10. června dopoledne proběhlo jednání v Muzeu Litovel. Pracovníci muzea přislíbili konzultační pomoc při práci na heslech týkajících se historie a místopisu Litovle a také možnost doplnit články vhodným historickým ilustračním materiálem z jejich fondů, pakliže budou mít nějaký vhodný k dispozici. Přímo na místě nám darovali skeny asi 20 historických pohlednic města a jeho památek. My jsme zase přislíbili zpracovat o muzeu podrobný encyklopedický článek (na němž se nyní pracuje). Spolupráce po skončení Wikiměsta pokračuje a pracovníci muzea ochotně odpovídají na naše dotazy.

Na návštěvě u PhDr. Vítězslava Kollmanna (vlevo).
Foto: Gampe, CC-BY-SA 3.0.


Odpoledne pak proběhlo setkání s PhDr. Vítězslavem Kollmannem, bývalým ředitelem Vlastivědného muzea Olomouc a známým litovelským sběratelem historických pohlednic a fotografií, který nám poskytl dalších 20 skenů a rovněž přislíbil další spolupráci, včetně možnosti využívat jeho bohatou a přehledně zpracovanou bibliografii Moravy. I zde spolupráce zdárně pokračuje: další setkání proběhlo 7. července, kdy nám daroval dalších asi 90 souborů, většinou skenů historických pohlednic, ale také jeho vlastních fotografií z nedávné minulosti města, například z povodní roku 1997. Kromě toho nám dal souhlas stahovat si potřebné ilustrace pro konkrétní články i z jeho stránky Ikonografie Moravy a českého Slezska na Facebooku za podmínky uvedení zdroje. I on se velmi zajímal o naše letecké snímky města, které možná využije v nějaké své chystané publikaci o Litovli.
Poslední setkání proběhlo v neděli dopoledne, a to s místním historikem Lubomírem Šikem, který nám rovněž daroval řadu fotografií a přislíbil další spolupráci.
Spolupracovat dále hodláme též s Městskou knihovnou Litovel, kde jsme se předběžně domluvili na uspořádání kursu přispívání na Wikipedii pro litovelskou veřejnost. Bude-li o kurs zájem, mohl by proběhnout letos na podzim.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..