Druhé české setkání projektu Wikidata se soustředilo na výměnu zkušeností

Wikidata workshop (autor: Ben Skála, CC-BY-SA 4.0)
Wikidata workshop (autor: Ben Skála, CC-BY-SA 4.0)

V komunitě Wikipedie ještě není úplně jasno, zda jsou Wikidata dar z nebes, nebo prokletý vynález Wikimedia Deutschland, který konkuruje tradičnímu pojetí Wikipedie. Soudě ze zájmu o workshopy s tématem Wikidat si však tento projekt evidentně získává – alespoň u nás – čím dál větší důvěru. Na druhém českém Wikidata workshopu, který se podobně jako ten první konal na Fakultě Ekonomicko-správní ve východočeských Pardubicích, se sešlo 16 zájemců z celé ČR.

Účastníci setkání (autor: Ben Skála, CC-BY-SA 4.0)

Účastníci setkání (autor: Ben Skála, CC-BY-SA 4.0)


Leitmotivem setkání byla tentokrát výměna zkušeností a vzájemné učení. Naše komunita wikidatařů je ještě docela malinká a čítá v tom nejširším pojetí několik málo desítek osob. Většina jsou drobní upravovatelé, kteří zvládají manuální editování a maximálně sáhnou po jednoduchém nástroji. Méně už se najdou tací, kteří dokonale ovládají importovací nástroje a analýzu dat. A jen na prstech jedné ruky jsou ti, kteří programují roboty schopné masového importu dat do Wikidat. Když se tihle všichni sejdou na jedné akci, je jasné, že sestavování programu nebude jednoduché. A proto jsme se jich zeptali: Co byste se chtěli naučit? Na základě reakcí jsme sestavili program, který probíhal ve dvou paralelních skupinách, aby si každý mohl vybrat podle svých preferencí.
První skupinu přednášek – o něco více začátečnickou – odstartoval úvodní přednáškou o Wikidatech – tématicky podobnou té, která byla nedávno přednesena studentům nových médií na FF UK. Mimochodem došlo i na demonstrativní založení položky na Wikidatech – a to Q30542785 pro děkanku Fakulty ekonomicko-správní. Následovala přednáška o základech SPARQL jazyka používaného při analýze dat na Wikidatech. Po obědě byl ještě předveden nástroj HarvestTemplates.
Seznam kulturních památek v Praze-Smíchově - ukázka odkazů na Wikidata

Seznam kulturních památek v Praze-Smíchově – ukázka odkazů na Wikidata


V bloku pokročilejších přednášek se začínalo úvodem do programování infoboxů např. za účelem přebírání z Wikidat. Následovalo seznámení s formátem JSON, v němž jsou Wikidata uložena. V závěrečné části jsme si ukazovali modelový příklad využití pywikibota pro import dat z infoboxů na české Wikipedii do Wikidat. Znalosti jsme si hned vyzkoušeli na konkrétním problému – Matěj Suchánek nám ukázal, jak se do šablony Památky v Česku přidávají odkazy na položky na Wikidatech. Díky tomu v seznamech památek na české Wikipedii přibyly odkazy na položky na Wikidatech – i v těch případech, kdy neexistuje ani odkaz na článek o dané památce, protože ještě nebyl napsán.
Toto drobné vylepšení symbolizuje hlavní projekt, který v oblasti českých Wikidat zaměstnává spolek Wikimedia Česká republika v letošním roce. Vytyčili jsme si, že pro každou českou nemovitou kulturní památku v Česku vytvoříme samostatnou datovou položku na Wikidatech. Ještě v dubna tohoto roku byl v kulturních památkách na Wikidatech velký nepořádek; u mnohých chyběl identifikátor a jindy zase byl za kulturní památku chybně označen objekt, který je ve skutečnosti jen částí kulturní památky. Díky práci několika dobrovolníků se za dva měsíce podařilo data značně pročistit a v půlce června jsme měli na Wikidatech 6319 položek kulturních památek (většina z nich měla i článek na české Wikipedii). V dnech, které následovaly po Wikidata workshopu, se podařilo naimportovat další tisíce památek ze seznamů, které jsou vytvářeny na české Wikipedii. Dnes tak máme na Wikidatech 9805 položek kulturních památek a číslo bude dále stoupat. Data, která naši databázi doplní, snad brzy poskytne i Národní památkový ústav, kde jsme si v únoru požádali o přístup k systému pro objednávání dat a s nímž pravidelně konzultujeme naši práci.
Kulturní památky na mapě z Wikidata Query servisu:

 
Nadační fond Avast Wikidata workshop byl uspořádán díky finanční podpoře Nadačního fondu Avast. Fotografie z akce jsou v příslušné kategorii na Wikimedia Commons.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..