Švédský nejvyšší soud rozhodl ve sporu o svobodu panoramatu proti Wikimedii

Západ slunce

Západ slunce na jezerem Mälaren s odstraněnou sochou Karla XIV. z roku 1854. Socha je volným dílem. Původní obrázek vytvořený Jacobem Truedsonem Demitzem je volným dílem, odvozené dílo zveřejnil Kevin Jacobsen pod licencí CC BY-SA 4.0.


Švédský nejvyšší soud rozhodl tento týden proti tamní pobočce hnutí Wikimedia v soudním sporu, vedeném okolo databáze kulturních památek. Soud argumentoval tím, že podle švédského autorského zákona neexistuje právo sdílet obrázky děl na veřejném prostranství online. Nadace Wikimedia s tímto rozsudkem nesouhlasí. Rozhodnutí soudu se sice týká pouze jedné webové stránky (offentligkost.se), nicméně se do budoucna může stát nebezpečným precedentem.

O co vlastně jde? Švédský kolektivní správce práv Bildkonst Upphovsrätt i Sverige (BUS) zažaloval v červnu 2014 Wikimedii Švédsko. Předmětem sporu byla otevřená databáze Offentligkost.se provozovaná Wikimedií, která nabízí mapy, popisky a fotografie uměleckých děl, která jsou trvale umístěné na veřejném prostranství. Podle principu svobody panoramatu by tedy jejich šíření mělo být legální. Wikimedia Švédsko je nezávislá nezisková organizace, která podporuje hnutí Wikimedia – obdobně, jako Wikimedia Česká republika šíří otevřené vzdělávání na našem území.
Ve své žalobě BUS tvrdil, že databáze porušuje autorská práva tří umělců zastupovaných organizací, přičemž argumentoval, že švédský autorský zákon sice dovoluje lidem reprodukovat umění na veřejném prostranství prostřednictvím dvourozměrných obrázků, ale neumožňuje už tyto reprodukce zobrazovat online bez svolení držitelů autorských práv. BUS také jako irelevantní označil fakt, že Offentligkost.se je nekomerční web. Kolektivní správce práv dále požaduje odstranění obsahu, licenční poplatky za dobu, po kterou byly údajně protiprávní obrázky na webu zveřejněny, pokutu 100 000 SEK (cca 300 000 Kč) a uhrazení nákladů na právní zastupování a náhrady soudních výloh. Rozhodnutí se sice netýká úložiště multimediálních souborů Wikimedia Commons, ale pouze jedné webové stránky, které zřídila Wikimedia Švédsko. Nicméně nebezpečně posouvá definici svobody panoramatu ve Švédsku; zvlášť v době, kdy diskuze o celoevropské svobodě panoramatu ještě nebyly ukončeny.
Švédská pobočka Wikimedie argumentovala tím, že tamní autorský zákon umožňuje každému, kdo si vyfotí umělecké dílo ve veřejném prostranství, toto dílo zveřejnit na internetu a že tato interpretace je konzistentní s evropským právem. Švédská Wikimedie rovněž zdůraznila, že pokud umělec svoji práci vystaví veřejně, zbavuje se tím práv na příjem z různých poplatků, jakými může být např. vstupné. Uvedená díla jsou navíc často financována ze strany státu nebo místní samosprávy, takže je spravedlivé a rozumné, že by veřejnost měla mít právo sdílet a užívat fotografie uměleckých děl pro jakýkoliv účel, bude-li uvádět autora díla.
Tímto případem se původně zabýval soud první instance ve Stockholmu, nicméně obě strany sporu se shodly na podání žádosti švédskému nejvyššímu soudu, aby posoudil otázku, kterou švédské právo dosud neřešilo: zda autor díla trvale umístěného na veřejném prostranství může omezit užívání fotografií, které toto dílo zobrazují na internetu. Nejvyšší soud souhlasil s přijetím tohoto případu a nakonec rozhodl ve prospěch organizace BUS. Nadace Wikimedia se postavila za organizaci Wikimedia Švédsko a vyjádřila svůj nesouhlas s rozhodnutím švédského nejvyššího soudu omezit svobodu panoramatu, která tvoří nedílnou součást svobody projevu, svobody informací a uměleckého projevu. Rozumí mu tak, že, švédský autorský zákon měl v příslušné části za cíl omezit pouze výrobu trojrozměrných kopií soch, nikoli klást omezení na fotografie uměleckých děl, umístěných ve veřejném prostoru. Skutečnost, že zákon výslovně dovoluje používat obrázky děl ve veřejném prostoru na pohlednicích, i za účelem zisku a bez souhlasu autora, tento záměr potvrzuje a podle našeho názoru je v rozporu s vyslovenou interpretací zákona Nejvyšším soudem.
Budova Nejvyššího soudu ve Stockholmu, autor Tage Olsin, CC BY-SA 2.0

Budova nejvyššího soudu ve Stockholmu, autor Tage Olsin, CC BY-SA 2.0


Nadace Wikimedia uznává právo autorů rozhodovat o svém díle, ale autoři, kteří si přejí rozhodovat o všech vyobrazeních svého díla, mají možnost svá díla umisťovat na soukromých místech. Veřejnost by měla mít svobodu užívat a sdílet pohledy na veřejně umístěné umění a krajinu. Souhlasí s tím i Evropský parlament, jak se ukázalo při nedávném odmítnutí pokusů o omezení svobody panoramatu. Rozhodnutí švédského nejvyššího soudu tento argument ignoruje. Sdílení obrázků děl ve veřejném prostoru neslouží pro nic jiného, než umožňuje ostatním, aby tato tato díla mohli užívat – pomáhá světu sdílet znalosti a účastnit se dialogu o veřejném prostoru. Weby jako Offentligkonst.se pomáhají tyto informace poskytovat strukturovaným a přístupným způsobem.
Autorské právo hledá rovnováhu mezi právy autora a právy veřejnosti užívat svobody projevu a svobody informací. Umělec, který se rozhodne trvale umístit své dílo na veřejném prostranství, uděluje veřejnosti právo si toto dílo prohlížet, ať už osobně, na pohlednici nebo na informativní webové stránce. Wikimedia Švédsko a Nadace Wikimedia budou i nadále vystupovat na obranu šíření svobodných informací, včetně svobody panoramatu, na projektech jako Wikimedia Commons a Offentligkost.se a napříč hnutím Wikimedia.
Možnost svobodně sdílet veřejný prostor a vše, co obsahuje, se dotýká každého z nás. Vyzýváme proto všechny, ve Švédsku i jinde, aby do této veřejné diskuse zapojili i představitele svých komunit.
„Rádi bychom upřímně poděkovali Wikimedii Švédsko za její věrnost misi Wikimedie a právníkům švédské firmy Delphi, zejména Henriku Bengtssonovi, za jejich vzorné právní zastupování a oddanost hnutí Wikimedia. Zvláště děkujeme Kevinu Jacobsenovi, právnímu stážistovi v nadaci Wikimedia, za jeho pomoc s tímto příspěvkem.“ uvedla k celé záležitosti ředitelka právního oddělení nadace Wikimedia Michelle Paulsonová.


Tento článek je překladem příspěvku, zveřejněného na blogu Nadace Wikimedia.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..