Wikimedia ČR se zapojila do Týdne otevřeného vzdělávání

Podpora svobodného vzdělávání je pro nás jednou z nejdůležitějších činností, kterými se zabýváme. Nejde jen o rozšiřování a popularizaci české Wikipedie, ale i o další projekty, kterým se v poslední době intenzivně věnujeme.

Těší nás, že možnost vzdělávat se přestává být otázkou příslušnosti k dané sociální skupině, jak tomu bylo v minulosti, ba naopak. Díky konceptu otevřeného vzdělávání, jehož podstatou je princip volného a otevřeného sdílení, se dlouhodobě daří zvyšovat dostupnost ke vzdělání a znalostem pro všechny. Příkladem může být tzv. MOOC (massive open online course), neboli hromadný otevřený online kurz, který může navštěvovat téměř kdokoli s přístupem na internet. Od studentů vysokých škol, přes seniory až po ženy v Indii.

children-studying-670663_1920

ilustrační foto

Dnešním dnem začíná již pátý celosvětový ročník Týdne otevřeného vzdělávání (7. – 13. března 2016), jehož cílem je především upozornit na možnost využití volně dostupných vzdělávacích zdrojů. Do aktivit se zapojila např. Aliance pro otevřené vzdělávání, Iuridicum Remedium, Národní technická knihovna, Amnesty International, Creative Commons, Pedagogická fakulta MU či Google Education Group. Kompletní výčet akcí, které se v tomto týdnu uskuteční, naleznete zde.

Protože bychom chtěli myšlenku otevřeného vzdělání podpořit i my, připravili jsme pro vás v rámci TOV hned několik akcí:

První z nich je FOTOworkshop Jaroslava Zastoupila Jak na architekturu, kde se můžete inspirovat tipy jak lépe fotit budovy a městskou krajinu, zdokonalit svůj fotografický um a nakonec obohatit českou Wikipedii svými vlastními výtvory. Workshop je určen pro začínající i mírně pokročilé fotografy s chutí sdílet fotky v rámci Wikipedie a dalších projektů Wikimedie ČR i po fotoworkshopu. Nejprve vás čeká trocha teorie jak na to, potom focení v terénu a nakonec samotná úprava fotografií. Dílna se uskuteční ve středu 9. března od 10:00 do 16:00 v centru Elpida, více podrobností naleznete zde.

Druhou akcí je workshop Jana Loužka Jak zkrotit fotky v GIMPu, který je určen všem, kdo se chtějí naučit upravovat fotografie či dělat koláže v grafickém editoru GIMP. Během dílny se seznámíte s trochou teorie a prakticky si vyzkoušíte řadu postupů a funkcí tohoto editoru. Akce se uskuteční v sobotu 12. března od 14:00 do 16:00 v info centru Jůzit, více informací najdete zde.

Na obě akce je třeba se předem přihlásit na mail gabriela.bokova@wikimedia.cz, kapacita je omezená. Pokud máte chuť se vzdělávat ještě více, doporučujeme sledovat webové stránky projektu otevřené vzdělávání, nebo EDUkalendář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..