Wikimedia ČR podepsala smlouvu o spolupráci s Národní technickou knihovnou

Dne 15. února 2016 podepsali ředitel Národní technické knihovny (NTK) Ing. Martin Svoboda a předseda rady Wikimedia ČR, Mgr. Vojtěch Dostál, rámcovou smlouvu o spolupráci. Jedná se o významný milník pro náš spolek, neboť spolupráce s významnými veřejnými institucemi nám pomáhá propagovat Wikipedii a realizovat projekty, na které bychom sami personálně a finančně nestačili. V obecné rovině navíc Wikipedie (resp. hnutí Wikimedia) má s knihovnami mnoho společných zájmů a jsme tedy „přirození partneři“ pro spolupráci.
Spolupráce s NTK se datuje již do počátků našeho spolku: koneckonců, v letech 2011 a 2012 se v Ballingově sálu NTK konala výroční Wikikonference. Probíhala i další jednání, která však následně mírně utichla. Nedávno byla spolupráce opět obnovena a roce 2015 jsme se účastnili tamější Muzejní noci.
Smlouva, která je platná následujících 8 let, zahrnuje vytvoření společného rámce pro spolupráci na poli technických informací a jejich zpřístupňování pod svobodnými licencemi, součinnost při využívání historických digitalizovaných materiálů a také společné pořádání různých akcí pro odbornou i laickou veřejnost. Na společném slavnostním setkání, které proběhlo u příležitosti podpisu smlouvy 15. 2. 2016, jsme diskutovali přebírání různých autoritních dat a další odborné záležitosti, které spojují největší českou encyklopedii s největší technickou knihovnou na území ČR.
Autor fotografie: Gampe, CC-BY-SA 4.0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..