Novým manažerem vzdělávacího programu Wikimedia ČR se stala Gabriela Boková

Gabriela Boková

Představujeme novou koordinátorku našich vzdělávacích programů, Gábinu Bokovou (autor: Tomáš Slavík).


Začátek února bude pro Wikimedia ČR zas o něco radostnější. Přivítá do svého týmu novou posilu, Gabrielu Bokovou, která se ujme role manažera vzdělávacích aktivit. Jejím úkolem bude především koordinovat projekty Studenti píší Wikipedii a Senioři píší Wikipedii a rozvíjet nové způsoby spolupráce Wikipedie s institucemi. Cílem je zkvalitnit Wikipedii a zvýšit počet jejích autorů – wikipedistů. Věříme, že jsme z více než 200 velmi kvalitních uchazečů na tento post vybrali správně, a proto bychom vám Gábinu rádi představili.
Gábina se dlouhodobě zajímá o oblast vzdělávání, především neformálního. Ať už z pohledu lektora zážitkových aktivit pro děti a mládež, konzultanta diplomových prací, nebo člověka, který usiluje o změny vzdělávacího systému. Proto se v září 2015 přidala do týmu TEDx Prague a v současné době se podílí na projektu „Have you met TED?“, kde šíří slávu TEDu mezi středoškoláky prostřednictvím učitelů občanské výchovy. V roce 2011 založila v Brně festival Youth for You(th), který pracuje s konceptem neformálního vzdělávání a vytváří pro mládež bezpečný tréninkový prostor k získání dovedností, které se ve škole neučí. Celý festival stojí na práci dobrovolníků, ať už z řad organizátorů či účinkujících, a jeho šestý ročník se chystá na letošní duben. Klíčové zkušenosti pro roli manažera vzdělávacích aktivit získala i v YMCA Brno, kde působila nejen v roli programového koordinátora, ale i lektora neformálního vzdělávání a metodika vzdělávacích programů.
Edit-a-thon Ženy v minulosti vědy

Výuka Wikipedie v rámci edit-a-thonu „Ženy v minulosti vědy“ ve spolupráci s NKC Gender a věda, listopad 2015


Jak sama říká, díky svému přirozenému smyslu pro strukturu, který si dříve vybíjela v neziskových organizacích jako projektový manažer, se často zamýšlí nejen nad tím, kterou cestou se vydat k cíli, ale také nad tím, zda jdeme k tomu správnému cíli a zda to celé dává smysl. „Práce pro Wikimedia mi smysl dává a nabízí i přesah,“ vysvětluje Gábina. „Když něco dělám, chci spíše usilovat o celospolečenskou změnu, než pouze reaktivně řešit dílčí problémy, a v tomto vidím ve Wikipedii velký potenciál,“ dodává.
K rozhodnutí zaměstnat manažera vzdělávacích projektů nás vedl obrovský úspěch projektů Studenti píší Wikipedii a Senioři píší Wikipedii a zároveň pocit, že jejich potenciál ještě není plně využit. Ač Wikimedia Česká republika stále stojí převážně na činnosti dobrovolníků, takto rozsáhlé a ambiciózní projekty již přestává být možné vést pouze na dobrovolnické bázi. Postupná profesionalizace některých klíčových projektů je ve shodě s naším plánem činnosti pro rok 2016 a předpokládáme, že tento proces bude v následujících měsících a letech pokračovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..