Již posedmé představili dobrovolníci českou Wikipedii v Havlíčkově Brodě

Diskuze s návštěvníky podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodu (foto: Aktron, CC BY-SA 4.0).

Diskuze s návštěvníky podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodu (foto: Aktron, CC BY-SA 4.0).


Wikimedia Česká republika je na Podzimním knižním veletrhu, který se koná každý rok v Havlíčkově Brodě, již tradičním hostem. Během dvou dní, kdy se konal (9. a 10. října), se podařilo wikipedistům oslovit několik desítek lidí.
Tak jako v loňském roce si i letos mohli návštěvníci vyzkoušet opravování chyb na české Wikipedii. Na stánku, který byl označen logem největší online encyklopedie, byly připraveny dva počítače, na kterých dobrovolníci z komunity Wikipedie představili, jak takové chyby vypadají, a jak je lze opravit. Řada zájemců byla překvapena tím, že stránky na Wikipedii lze editovat mnohem snáze (několika kliknutími), než se dosud domnívali.
Opravit chybu bylo snadné, rozšířit článek už samozřejmě těžší. Ti z návštěvníků, kteří byli zvídavější, se pustili do mnohdy i dlouhých diskuzí a wikipedisté jim vysvětlili jak encyklopedie funguje, kdo za ní stojí a jak se postupně rozšiřuje. Došla i řeč na problematiku a význam svobodných licencí, díky kterým je obsah na Wikipedii svobodně dostupný komukoliv. Za úspěšné opravení chyb na české Wikipedii poté návštěvníci obdrželi malý dárek.
Mnozí se o tom, že mohou text na Wikipedii upravit tak jednoduše, jako v textovém editoru, dozvěděli vůbec poprvé. Zájem se ze strany návštěvníků ukázal být ze všech směrů; od botaniků přes studenty až po děti. A přišel dokonce i pan starosta z obce Kostelec u Jihlavy.
Překvapivě se ukázalo, že řada návštěvníků veletrhu používá v běžném životě Wikipedii nejen v češtině, ale i v dalších jazycích – kromě angličtiny i v němčině. A to také proto, že větší verze online encyklopedie mají nejen více článků, ale hlavně bohatší obsah.
Značný zájem vyvolal také i projekt fotografování chráněných území, který byl na wikipedistickém stánku představen. Jako vždy si lidé oblíbili pexesa s tématikou snímků přírodních památek. Rozhovory s jednotlivými návštěvníky se poté stočily velmi často k tématu fotografování. Překvapivě se ukázalo, že někteří návštěvníci rádi přírodní, ale i kulturní památky sami fotí, disponují rozsáhlými archivy a nemají problém s jejich uveřejněním pod licencí Creative Commons.
Atmosféra na podzimním knižním veletrhu byla obecně příznivá a lidé měli o Wikipedii zájem. Z celého setkání se sice nepodařilo udělat editační workshop a chyb bylo opraveno jen zhruba kolem desítky, nicméně i tak byl počet návštěvníků, které se podařilo oslovit, nemalý. Do příštího roku doufáme, že bude akce pokračovat stejně úspěšně a nebo ještě lépe!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..