V Mexiku právě skončila Wikimanie 2015

Uvítací bannerV mexickém hlavním městě se v uplynulém týdnu uskutečnilo již jedenácté celosvětové setkání editorů Wikipedie, sesterských projektů Wikimedia a dalších souvisejících projektů, jako například OpenStreetMap. Tzv. „Wikimania“ probíhala v prostorách hotelu Hilton ve čtvrti Reforma.
Během prvních dvou dní se uskutečnila předkonference Hackaton, na které zazněly jak přednášky z technické oblasti, tak i setkání programátorů, kteří rozděleni dle zájmů ve skupinkách konzultovali své nápady a vylepšovali dosavadní projekty. Druhá z předkonferencí byla zaměřena na vzdělávání a projekty podobné českému Studenti píší Wikipedii. Třetí akcí byl WikiCON pořádaný Wikimedia Německo, kde se u kulatých stolů řešily nejpalčivější otázky poboček, jako je získávání financí, formáty setkávání či právní otázky.
Samotná konference byla zahájena ceremoniálem v sobotu ráno, při kterém promluvila výkonná ředitelka Wikimedia Foundation Lila Tretikov či starosta Ciudad de México Miguel Ángel Mancera. Další prezentace se věnovaly nejlepším projektům uplynulého roku, kde byl například zmiňován arménský wikikemp, při kterém se více než 300 studentů naučilo pracovat s Wikipedií. V dalších přednáškách se mluvilo o práci právního týmu Nadace, který pomáhá uživatelům, kteří se dostanou kvůli editování wikiprojektů do problémů. Nechyběla ani odlehčující prezentace o perličkách nasbíraných při kontrolování článků.
Odpolední hodiny byly věnovány setkáním uživatelů se stejnými zájmy; zájemci se tak mohli například zapojit do diskuze mezi učiteli-wikipedisty či se seznámit s plány tzv. CEE skupiny, která zahrnuje středo- a východoevropské pobočky – tedy i tu naši. Hlavním tématem CEE setkání bylo plánování zářijové konference, která se uskuteční nedaleko estonského města Tartu.
Z externích mluvčích přednášel o internetových vizích Luis von Ahn, zakladatel projektu Duolingo. Závěrečnou řeč konference vedl spoluzakladatel Wikipedie Jimmy Wales, který osobně vyzvedl zásluhy wikipedistů – z našeho regionu se jednalo o Susann Mkrtchyan z Arménie, která je jednou z nejvýraznějších postav místního wikihnutí.
Příští, dvanáctý ročník Wikimanie se bude konat již koncem června 2016 v italském městečku Esino Lario.
Podrobnější informace můžete nalézt v reportu na Wikipedii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..