Šestá česká Wikikonference: Tento víkend se uvidíme v Brně!

Plakát wikikonference. Autor: Dominik Matus

Plakát Wikikonference. Autor: Dominik Matus


Naši brněnští kolegové strávili několik týdnů přípravou Wikikonference, která se bude konat tento víkend, 29. listopadu (v sobotu). Bude to celkem již šestá konference o Wikipedii a první svého druhu v moravské metropoli Brně. Zázemí nám poskytne planetárium na Kraví Hoře.
Díky tomu, že jsme letos přesunuli konferenci do Brna, zvládneme Wikipedii představit i jiné, než pražské komunitě a oslovit zájemce o svět Wiki také na jihu Moravy. V současné době se na akci zaregistrovalo zhruba okolo 150 zájemců. Konferenci naši brněnští kolegové představili také prostřednictvím regionálního tisku, v prostorách různých muzeí, dopravních prostředků a dalších kulturních institucí. 
A na jaký program se lze těšit? Vystoupí zakladatel české Wikipedie, esperantista Miroslav Malovec, který stál v roce 2002 u jejího zrodu. Dalšími mluvčími budou například Lucie Straková (z Ústavu práva a technologií Právnické fakulty MU a z pracovní skupiny Creative Commons Česká republika) či správci internetové Encyklopedie dějin města Brna nebo nového projektu WikiSofia. Představen bude také i workshop Wikiměsto – česká obdoba anglického projektu Wiki Takes, který byl tento rok poprvé uskutečněn v Přibyslavi. Program konference bude na rozdíl od loňských ročníků (zaměřených z velké části již na zkušenější wikipedisty) orientován více na zvídavou veřejnost.
V dopoledních hodinách proběhne paralelně k hlavnímu programu i odborný program pro zástupce kulturních a vzdělávacích institucí, v němž budou představeny praktické příklady dobré spolupráce Wikipedie s institucemi projektu GLAM (galerie, knihovny, archivy a muzea) a účastnící se zástupci nových institucí dostanou příležitost prodiskutovat možnost navázání vlastní spolupráce s Wikipedií. Na tento seminář se již přihlásili zástupci několika z množství oslovených, především brněnských institucí.
Programem provedou návštěvníky moderátoři Miroslav Langer a Jaroslav Zastoupil. Závěr konference pak bude patřit zábavnému wikikvízu o ceny, na kterém si tři dobrovolníci z publika ověří pod dohledem ostatních své znalosti o Wikipedii. Po soutěži bude následovat krátké představení spolku Wikimedia Česká republika a jeho aktivit. Ukážeme, jaké projekty v rámci hnutí Wikimedia vznikají, jak se rozvíjejí a jak obohacují Wikipedii. Poté bude následovat  zlatý hřeb večera – vyhlášení vítězů 3. ročníku českého kola soutěže Wiki miluje památky. 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..