Tisková zpráva: Na hvězdárně vystoupí tvůrci Wikipedie

Na Wikipedii hledá informace téměř každý, ale málokdo se už zajímá, odkud pocházejí. I proto mají studenti mnoha škol používání Wikipedie zakázáno, zatímco jiní ji pod dozorem svých vyučujících pomáhají vytvářet. Na brněnské hvězdárně se 29. listopadu sejdou tvůrci české Wikipedie, kteří do ní napsali již přes 300.000 článků, aby více než 150 přihlášeným návštěvníkům umožnili nahlédnout „pod pokličku“ této největší internetové encyklopedie. Připraveno je 15 přednášek, příležitost popovídat si osobně s některým z „wikipedistů“ a pro zástupce brněnských kulturních a vzdělávacích institucí i odborný seminář o možnostech spolupráce s Wikipedií.
„Kdo chce zlepšit české školství, měl by podpořit rozvoj české Wikipedie,“ potvrzuje Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno, která šestý ročník české Wikikonference v Brně hostí. Pořadatelem akce je Wikimedia Česká republika, nezisková organizace zastupující v České republice americkou nadaci Wikimedia Foundation, která Wikipedii provozuje. S půlmiliardou návštěvníků měsíčně je Wikipedie šestou nejnavštěvovanější webovou stránkou na světě a první z nekomerčních – na její chod přispívají sami čtenáři v dobrovolných sbírkách, finančně ji podporují také některé internetové vyhledávače. Encyklopedická hesla píší dobrovolníci z celého světa a úpravy v ní může dělat každý. „Když jsem zjistil, že mí studenti používají Wikipedii, přišlo mi marné jim to zakazovat. Namísto toho jsem do ní začal sám psát, aby tam našli kvalitní obsah,“ vysvětlil svůj postoj profesor Jan Sokol, který přispívá do Wikipedie od roku 2007. Jeho spolupracovník Vojtěch Veselý bude na letošní Wikikonferenci prezentovat nový projekt, ve kterém se snaží zapojit do tvorby Wikipedie seniory.
Na fungování české Wikipedie mají svou zásluhu i Brňané: Na počátku české verze stál brněnský esperantista Miroslav Malovec, který v roce 2002 přeložil úvodní stránku Wikipedie z esperanta do češtiny a vytvořil tak prostor dalším nadšencům, kteří přišli po něm. Dnes má česká Wikipedie sice jen několik stovek aktivních redaktorů, ale různou měrou do ní za celou dobu jejího fungování přispělo 13 tisíc uživatelů. Práci všech autorů lze volně kombinovat díky licenci Creative Commons, jíž se vzdávají části svých autorských práv. Tu představí Lucie Straková z Ústavu práva a technologií Právnické fakulty Masarykovy univerzity. A právě na Masarykově univerzitě je v současnosti v přípravě směrnice, která má zjednodušit přebírání tam vznikajících prezentačních článků a fotografií do Wikipedie. O možnostech propojení akademického světa s Wikipedií promluví Tomáš Mozga, předseda Spolku absolventů a přátel Masarykovy univerzity, který Wikikonferenci spolupořádá.
Wikikonferenci, která letos do Brna zavítá poprvé, lze navštívit bezplatně. Zájemcům je však doporučováno se předem registrovat na www.wikikonference.cz, kde také najdou podrobný program akce. „Na rozdíl od minulých ročníků, které byly více zaměřeny na již aktivní redaktory, je tentokrát program orientován více na zvídavou veřejnost,“ vysvětlil Marek Blahuš z týmu brněnských wikipedistů.
Kontakt: Vojtěch Dostál, tiskový mluvčí spolku Wikimedia ČR, press@wikimedia.cz
Celý text této tiskové zprávy je uvolněn jako volné dílo (public domain). To platí po celém světě. V právních řádech, kde takové uvolnění není ze zákona možné, poskytují autoři komukoliv práva použít toto dílo jakýmkoliv způsobem bez dalších podmínek, ledaže by takové podmínky vyžadoval zákon.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..