Senioři píší Wikipedii – přijďte na naše kurzy!

Chcete se naučit psát do Wikipedie? Pokud jste z Prahy, není nic snazšího než (klidně bez ohlášení) přijít do jednoho z pravidelných kurzů, které pro vás zdarma pořádáme. Můžete nám také napsat na náš e-mail seniori@@@.svgwikimedia.cz, budete-li chtít, budeme vám pravidelně posílat všechny aktuální informace o chystaných akcích – přednáškách, kurzech apod. Zkusit editovat Wikipedii ale můžete hned teď, ani se nemusíte nikam registrovat. Stačí si najít článek, který vás zajímá, a kliknout vpravo nahoře na tlačítko Editovat. Nemusíte se bát, že něco zkazíte. I kdyby se tak náhodou stalo, vy sami či někdo jiný chybnou změnu jedním kliknutím vrátí zpátky.

Pravidelné kurzy můžete navštěvovat v těchto termínech:
  • Kurz v Centru Elpida na Pankráci (Na Strži 40) probíhající v pondělky a středy, a to od 27. října do 12. listopadu (celkem tedy šest setkání), vždy od 17 do 19 hodin. Na tento kurz je dobré se předem registrovat zde, případně telefonicky na čísle 272 701 335.
  • Každé úterý od 15 do 17 hodin v Ústřední knihovně Městské knihovny v Praze (Mariánské náměstí 1, počítačová učebna, v suterénu, vedle sálů; více informací zde). První hodina začíná 4. listopadu.
  • Každý čtvrtek od 9 do 11 hodin v pobočce Městské knihovny na Smíchově (Náměstí 14. října 15, počítačová učebna; více informací zde). První hodina začíná 30. října.
  • Připojit se do kurzu je možné i v jeho průběhu, když třeba nestíháte první dvouhodinovku. V tom případě je však dobré dát nám o tom předem vědět na náš e-mail.
  • Pokud nejste z Prahy či kurzy nestíháte, a přesto o ně máte zájem, napište nám e-mail – kurz je možné absolvovat i na dálku on-line, přestože osobní setkávání to asi nevynahradí.
  • Pro zájemce o projekt Knihovna umění jsou kurzy jednou měsíčně vždy ve čtvrtek od 9 do 11 hodin (9. října, 6. a 27. listopadu) v Artotéce Městské knihovny Opatov (Opatovská 14). Je možné přihlásit se také na stránce projektu a sjednat individuální kurz v jiném termínu.

Kurzy jsou určeny pro všechny, kteří už si rozumí s počítačem a internetem a chtěli by se naučit psát do internetové encyklopedie Wikipedie – a sdílet tak své celoživotní zkušenosti a znalosti (ať už jde o odborné vzdělání nebo koníčky a záliby) se všemi ostatními, především s mladší generací, pro kterou je dnes Wikipedie hlavním informačním zdrojem. Účastníci si pod vedením zkušených wikipedistů ověří, že psát do Wikipedie není nic zas tak těžkého a je to velké zadostiučinění, protože její obsah je zdarma přístupný všem. Rozsah kurzu je přibližně 6×120 min. Absolvent kurzu se bude umět skvěle orientovat ve Wikipedii, seznámí se s tím, jak Wikipedie funguje a vzniká. Založí si vlastní profil, bude umět opravovat chyby, diskutovat s ostatními wikipedisty, doplňovat do článků chybějící informace i vytvořit kompletně nové heslo, včetně třeba nahrání vlastních fotografií.
Projekt Senioři píší Wikipedii probíhá pod záštitou Wikimedia ČR a je financován z IEG grantu Wikimedia Foundation. Text byl přejat z oficiální stránky projektu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..