Již pět let fotíme české obce a jsme za polovinou!

nove_obce_m

18. července 2014 uběhlo přesně pět let od spuštění projektu fotografování českých obcí (FČO), v rámci kterého začali Wikipedisté koordinovat své cesty do českých měst, městysů, obcí a vesnic, aby jepomocí svých fotografií přiblížili všem čtenářům Wikipedie (a nejen jim). Projekt postupně prošel řadou úprav a různými zdroji financování, ale základní myšlenka zůstává stejná: nafotit fotky obcí prospěšné Wikipedii a získat zpět náklady investované do cesty.
Na počátku se jednalo o ojedinělý projekt, který neměl v Česku obdobu a razil cestu dalším fotografickým grantům. Dnes se v těchto grantech nemusíme omezovat pouze na obce, ale můžete fotografovat také chráněná území, lidovou architekturu, aktuální události a mnoho dalšího.
mapa_kraje_mA jak jsou na tom vlastně české obce na Wikipedii? Již před pěti lety existovaly články o všech obcích a v průběhu prvních dvou let projektu byly doplněny také články o všech částech obcífotografující tedy nemusí článek zakládat, ale stačí přidat fotografie, případně text rozšířit. Co se týká profocenosti českých obcí, bohužel neexistuje přesná statistika, která by nám pomohla změřit úspěch snažení desítek wikipedistů v průběhu jednotlivých let, avšak díky tzv. špendlíkům, tedy seznamu nenafocených obcí, je možné přesně analyzovat stav nafocení obcí v současné době. Pokud se tedy podrobněji podíváme na data z května roku 2014, vidíme, že jsme již za polovinou našeho úsilí. Konkrétně je totiž v současnosti nafoceno přesně 57,8 procenta českých obcí! Což oproti únoru 2014 představuje za období tří měsíců jednoprocentní nárůst.
Pokud se zaměříme na profocenost jednotlivých krajů, jednoznačně nejlépe je na tom hlavní město Praha, která je již několik let, jako jediný kraj,  kompletně nafocena! V závěsu za ní následuje Zlínský a Jihomoravský kraj, kde je nafoceno okolo 85 % vesnic; dalším nejvíce nafoceným krajem je Středočeský s přibližně 77 % procenty. Naopak nejhůře jsou na tom kraje Pardubický a Plzeňský, kde se profocenost pohybuje okolo poloviny.
A jaký je tedy nejlepší dárek, který můžete darovat k pátým narozeninám projektu Foto českých obcí? No samozřejmě je to fotocesta do dosud nenafocených lokalit!

 

Více informací najdete na stránce Foto českých obcí na Wikipedii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..