Wikipedisté v Seifhennersdorfu

Wikipedisté v Großschönau

Wikipedisté v Großschönau (autor: Gampe, CC BY SA 3.0)


Ve dnech 1.–4. května 2014 proběhla nedaleko českých hranic akce Wikipedians in Seifhennersdorf. Jednalo se o mezinárodní setkání wikipedistů, které bylo orientováno především na dokumentaci podstávkových domů v oblasti Horní Lužice. Tento typ dřevěného domu je pro tuto oblast typický a na území České republiky se vyskytuje nejen v severních Čechách, ale nacházíme jej až na Mělnicku nebo Nymbursku. Akce se zúčastnilo asi třicet wikipedistů z Německa, Rakouska, České republiky, Polska a Švýcarska (seřazeno podle početního zastoupení, počet se v průběhu akce měnil). Hlavními organizátory byli němečtí kolegové WikiAnika a Conny.
Za české wikipedisty se zúčastnili Jedudědek, Michaela Sourisova, Mirek256 a Gampe. Byli vyzváni i další čeští wikipedisté a čeští odborníci v oblasti lidové architektury, ale bohužel se nemohli zúčastnit.
Ve čtvrtek jsme navštívili Muzeum damašku a froté v Großschönau (Deutsches Damast- und Frottiermuseum Großschönau). Většina exponátů je v provozuschopném stavu a průvodce vedle detailního výkladu exponáty (stavy) také předvedl v chodu. Po obědě proběhla prohlídka města s místním patriotem a znalcem, panem Petrem Dornem z Interessengemeinschaft Bauernhaus e. V..
Během prohlídky vidíme různé typy podstávkových domů v nejrůznějším stavu. Ty nezrekonstruované se pohybují ve škále od celkem zachovalých až po zanedbané nebo těžce poničené nevhodnými starými úpravami. Vidíme několik domů v různé fázi rekonstrukce a nakonec výsledky: od citlivě zrekonstruovaných domů přes domy „jako nové“ po luxusní domy z nových materiálů, které jen tvarem připomínají ty původní. Večer nás pak čeká přednáška paní Christine Goldberg – Holz a pana Gerda Goldberga z Waltersdorfu – o podstávkových domech.
Druhý den fotografujeme ve Varnsdorfu a probíhá také exkurze do obce Oberoderwitz, kterou vedl fotograf Volkmar Billeb. Večer proběhl workshop na téma fotografování. V sobotu se opět fotilo, ve Varnsdorfu pod vedením Mirka 256, který je místním znalcem. Večer v Žitavě prohlížíme historické centrum. Do budoucna účastníci vyjádřili zájem o pokračování „Podstávkového programu“ za rok v Čechách nebo v Polsku a případnou podobnou mezinárodní akci „Dřevěné kostely na Slovensku“ nebo ve Slezsku.
Wikimedia Deutschland potěšila nejen organizací, ale trošku ohromila svými technickými možnostmi. Počínaje kvalitními fotoaparáty (Nikon D800) přes elektrokola (díky počasí moc nevyužitá) po satelitní připojení internetu. To bohužel nebylo úplně nejrychlejší, takže bolístka workshopů v terénu se opakuje i zde.
 
Großschönau (Sasko), Muzeum damašku a froté, tkalcovská píseň:

Odkazy

Účast českých wikipedistů byla financována z komunitního grantu a z Mediagrantu II – téma Lidová tvořivost.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..