Program Senioři píší Wikipedii získal grant od Wikimedia Foundation

Profesor Sokol přednáší seniorům - wikipedistům.

Profesor Sokol přednáší seniorům – snad budoucím wikipedistům (autor: Jan Bartoš – centrum Elpida).


Nadace Wikimedia Foundation 30. května oznámila vítěze dalšího kola Individual Engagement Grants (tedy grantů, které nejsou určeny pobočkám, ale přímo jedincům, kteří mají nápad jak pomoci a chuť jej realizovat). Jedním z dvanácti vybraných projektů je i český program Senioři píší Wikipedii, jehož zástupci nadace přislíbila 8000 dolarů (asi 160 000 korun) pro činnost do konce roku. Výdaje mají pokrýt čas strávený na práci na projektu, propagaci či např. pronájem prostor.
Obrysy projektu, zaměřeného na získání nových dlouhodobých editorů Wikipedie z řad seniorů, se začaly rýsovat během podzimu loňského roku. Na listopadové Wikikonferenci vystoupil iniciátor programu profesor Jan Sokol se svým příspěvkem Senioři – rezervoár nových wikipedistů a v následné diskusi hned několik lidí vyjádřilo ochotu s projektem pomoci.
Během jara pokračovalo navazování kontaktů s různými institucemi a proběhly i první akce, kterých se zúčastnilo několik desítek seniorů. V následujících měsících se bude program snažit seniory zaujmout skrz několik různých kanálů – chystá se (či již probíhá) spolupráce s knihovnami, univerzitami třetího věku, seniorskými kluby a médii – a pořádáním pravidelných akcí. Přednášky a kurzy budou doplněny i „Wikikluby“, v podstatě malými editatony.
Cílem projektu však není pouze verbování nových trvalých aktivních editorů, což je mimořádně obtížný úkol, ale i popularizace světa Wiki a získání velkého počtu nových čtenářů – kteří zároveň budou mít jasnější představu, jak Wikipedie funguje, a nebudou se ostýchat v článku opravit nějaký ten překlep či chybu.
Věříme, že se naše vize ukáže jako životaschopná a s kolegy wikipedisty-seniory se budeme při editování setkávat stále častěji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..