Nepokoje na Ukrajině si vyžádaly život wikipedisty

Následující článek byl převzat z blogu Wikimedie Ukrajina.

Ihor Kostenko, profilová fotografie z portálu VKontakte

Během kyjevských nepokojů, které byly v předchozích dnech přenášeny médii celého světa, ve čtvrtek, dne 20. února 2014 tragicky zahynul Ihor Kostenko – aktivní přispěvatel ukrajinské Wikipedie, žurnalista a student geografie.

Ihor Kostenko se narodil dne 31. prosince 1991 ve vesnici Zubrec v Bučackém rajónu na Ternopilsku. Po dokončení střední školy studoval na Lvovské univerzitě Ivana Franka, kde navštěvoval obor „Management organizací“ na geografické fakultě. Paralelně k tomu pracoval pro deník „Sportanalitika“.

Ihor byl aktivním přispěvatelem ukrajinské Wikipedie, kde působil pod přezdívkou Ig2000. Ihor se zaregistroval dne 23. května 2011, a okamžitě poté začal psát první články. Za dva a půl roku dokázal napsat nad 280 článků a provést 1600 úprav celkem. Měl široký záběr encyklopedických zájmů – věnoval se článkům se sportovní tématikou (fotbal, Formule 1), zeměpisným tématům, ekonomice, a rovněž dějinám ukrajinského vojenství. Jeho stať o torpédoborci Nezamožnik byla oceněna jako dobrý článek. Kromě toho Ihor sepsal také celou řadu zpráv pro sportovní portál Wikizpráv v ukrajinském jazyce.

Ihor se také aktivně věnoval podpoře ukrajinské Wikipedie na sociálních sítích, díky čemuž získal projekt spoustu nových editorů. Spravoval skupinu přispěvatelů ukrajinské Wikipedie na Facebooku, kterou pravidelně zásoboval aktuálními zajímavosti z projektu. V lednu roku 2013 navrhl iniciovat projekt Wikiflashmob – ve kterém mělo jednoho konkrétního dne dojít k rapidnímu rozšíření Wikipedie o nová témata. Wikiflashmob se měl uskutečnit dne 30. ledna 2014, k výročí 10 let od vzniku ukrajinské Wikipedie. Tragická situace na Ukrajině však znemožnila pořádání této akce. Ihor věřil, že flashmob pomůže Wikipedii doplnit o tisíce nových článků za den a také navrhl strategii jeho realizace. Té se však již nedožil…

Změněné logo ukrajinské Wikipedie na památku obětí policejních útoků

Dne 18. února roku 2014 odcestoval spolu s dalšími lvovskými studenty do Kyjeva na protesty Euromajdanu, neboť se domníval, že Ukrajinu mají řídit lidé nadaní vlasteneckým cítěním. Dne 20. února Ihor zemřel během ozbrojených střetů demonstrantů s bezpečnostními složkami na Instituckoj ulici. Přestože před vystřelenými kulkami chránil štítem, byl nakonec dvakrát zasažen. Jedna z vypálených střel ho zasáhla do hlavy. Tomuto zásahu podlehl.

Následujícího dne, 23. února Ihora pochovali v rodné vsi. Na jeho poslední pouti ho provázeli tisíce lidí – jak lvovští kolegové, studenti, tak i kamarádi z Ternopilu.

Na památku Ihora a dalších desítek obětí demonstrací na Euromajdanu byla na logo Wikipedie v ukrajinském jazyce od 21. února přidána černá stužka.

Editoři ukrajinské Wikipedie a neziskové organizace Wikimedie Ukrajina zaslali kondolenční dopis rodině a blízkým Ihora Kostenka. Na ukrajinské Wikipedii byla zřízena stránka, kde mohou editoři zanechat pro Ihora zprávu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..