Senioři píší Wikipedii: pozvání do Wikipedie

Jan Sokol na české Wikikonferenci

Jan Sokol na české Wikikonferenci - autor: Pavel Hrdlička, licence CC BY SA 3.0


Vážení senioři,
obracíme se na vás proto, že jste vzdělaní lidé (ať už s titulem nebo bez něho), kteří něco vědí a něčemu rozumějí, umějí dobře česky a možná čtete anglicky nebo v jiném cizím jazyce. Nechcete se o své vědomosti a schopnosti podělit se studenty, s mladšími generacemi, které hledají poučení na Wikipedii?
O české Wikipedii jste asi už slyšeli, možná ale nevíte, že má přes 280 tisíc článků (pravda, různé úrovně) a hlavně že má v průměru kolem 3 milionů čtenářských dotazů denně (tj. návštěv jednotlivých článků; na anglické je to stokrát víc). Ať se nám líbí víc nebo méně, je to dnes nejdůležitější zdroj informací hlavně pro mladou generaci. Obsah i úroveň Wikipedie tak silně ovlivňují její znalosti i vzdělanost.
Wikipedie neplatí žádné honoráře a nepřináší žádné body, zato jsou její obsahy volně přístupné po celém světě a provoz se financuje z dobrovolných darů, takže je zcela nezávislá. Může vám nabídnout kvalitní technické prostředí včetně uživatelsky příjemného a spolehlivého software a spolupráci desítek dobrovolníků, kteří například denně hlídají všechny změny a ruší ty, které by encyklopedii poškodily. Díky tomu může být Wikipedie zcela otevřená, a přitom se bránit proti nekompetentním zásahům. V žargonu se tomu říká „patrola“ a je to jedna z věcí, kde může pomáhat každý.
Wikipedie je univerzální encyklopedie, kde můžete uplatnit nejrůznější vědomosti a dovednosti – od odborných znalostí ze všech oborů, přes překlady z jiných Wikipedií, bibliografické „zdrojování“ článků až po jejich jazykovou úpravu. Jak asi víte, čeština mladé generace není nejlepší. Můžete články číst a upozorňovat na nedostatky a chyby. Pokud ovládáte počítač, můžete články bez problémů sami opravovat, rozšiřovat i zakládat nové. Připravujeme pro vás návod, jak začít.
Z vlastní zkušenosti můžeme potvrdit, že práce na Wikipedii přináší radost a uspokojení, klade ovšem na člověka i jisté požadavky. Články jsou předně „veřejný majetek“ a nikomu nepatří, takže se musíme smířit s tím, že i naše příspěvky budou upravovat jiní. O každé změně se však můžeme okamžitě dozvědět. Práce na Wikipedii vyžaduje jistou trpělivost, ale soudnost a dobré argumenty se nakonec prosadí. Internetová anonymita může být člověku nepříjemná a občas se tu setká i s nedostatkem zdvořilosti, ale i opravy nepřihlášených čtenářů jsou většinou na prospěch věci. Encyklopedie vyžaduje také přísnou nestrannost a rozhodně to není místo, kde by se dalo agitovat a šířit reklamu nebo osobní názory.
Pokud o spolupráci aspoň uvažujete, začněte tím, že si na Wikipedii vyhledáte pár článků, které vás zajímají. Můžete se podívat na její Portál, případně sledovat Poslední změny. To všechno je velice snadné a nevyžaduje ani registraci. Pokud tu něco chybí, můžete o to požádat, anebo chybu sami opravit. Základní wikipedistické heslo říká „editujte s odvahou!“ K tomu je ale užitečné se registrovat, abyste mohli dostávat zprávy nebo sledovat, co se s opraveným článkem děje dál.
Budete-li potřebovat radu, můžete se obrátit na adresu seniori(zavináč)lists.wikimedia.cz a časem Vám nabídneme i další pomoc, například na portálu www.i60.cz.
Odkazy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..