Páté české wikikonference se zúčastnilo přes 100 zájemců o svět Wiki

Wikikonference 2013

Wikikonference 2013 (autor: Packa, CCBYSA 3.0)

30. listopadu proběhla ve Velké geologické posluchárně Přírodovědecké fakulty UK v Praze na Albertově pátá česká wikikonference. Byla to již tradičně masivní celodenní akce, na níž se od rána do večera odehrávaly přednášky, se zapálením se hovořilo na workshopech i u kávy během pauz. Celkem se letos u registračního stolu nahlásilo 107 návštěvníků – o 20% více, než loni. Splnila se tak předpověď předsedy občanského sdružení Wikimedia ČR, Michala Reitera, který pár dnů před akcí prohlásil: „Soudě podle počtu registrovaných návštěvníků to bude historicky největší akce v dějinách české Wikipedie.“
Wikikonference (program je zde) odstartovala pár minut před desátou hodinou ranní blokem přednášek o různých aspektech překladatelství v souvislosti s Wikipedií; představil se například projekt tzv. česko-slovenské Wikipedie. Druhý, polední blok přednášek se soustředil na vztah Wikipedie a médií, a tak na něm vystoupili hosté z Nových médií na Univerzitě Karlově, z České televize a z Českého rozhlasu. Návštěvníci se tak dozvěděli třeba o tom, jak se analýza Wikipedie dá využít k „předpovídání budoucnosti“, například k hodnocení politických předvolebních šancí. V dalších přednáškách byl představen projekt OpenStreetMap, Mediagrant a Khan Academy – tyto tři rozdílné projekty mají společný cíl, a to poskytovat kvalitnější svobodné informace různého typu. Zájemce o vysokoškolskou spolupráci zaujal čtvrtý blok přednášek, v němž se představili tři univerzitní učitelé v čele s profesorem Janem Sokolem; hovořili vesměs o tom, jak zapojit studenty do tvorby Wikipedie. Jan Sokol se však mimo jiné soustředil na to, jak do Wikipedie více zapojit seniory, důležitou a zatím nepokrytou skupinu potenciálních přispěvatelů. Úplně na závěr dne se odehrálo předávání cen za soutěž Wiki miluje památky (výsledky jsou zde) a za soutěž Den finanční gramotnosti.
Na navazující „afterparty“ v blízké restauraci se návštěvníci s organizátory shodli, že se letošní Wikikonference povedla. Mé poděkování tak míří všem, kteří se na Wikikonference přímo i nepřímo podíleli, a zejména děkanu Přírodovědecké fakulty UK, prof. Bohuslavu Gašovi, který celou akci zaštítil, a zaměstnancům Oddělení pro vnější vztahy, kteří se podíleli na organizačním zajištění akce. Wikikonference se jistě bude konat i v příštím roce; již nyní probíhají vážná jednání s institucemi, na jejichž půdě by se mohlo toto setkání odehrát.
Fotografie z Wikikonference se budou postupně nahrávat do příslušné kategorie; na hlavní stránce Wikikonference se brzy objeví také videozáznamy všech přednášek i s prezentacemi, zpracované týmem SlidesLive.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..