Mezinárodní fotografická soutěž Wiki miluje památky 2013 startuje již v září

Střední škola - gymnázium J. K. Tyla, Petr Doležal, CC-BY-SA 3.0

Střední škola – gymnázium J. K. Tyla, Petr Doležal, CC-BY-SA 3.0


Praha, 1. 9. 2013
V průběhu měsíce září se v České republice již podruhé koná fotografická soutěž „Wiki miluje památky“, zaměřená na získávání kvalitních fotografií kulturních památek napříč ČR. Soutěž je součástí celosvětové akce „Wiki Loves Monuments“ a organizuje ji sdružení Wikimedia Česká republika. Podmínkou pro zájemce je nahrání fotografií pod svobodnou licencí na úložiště Wikimedia Commons, které používá například otevřená internetová encyklopedie Wikipedie.
Idea soutěže vznikla v Nizozemsku v roce 2010. Následujícího ročníku se zúčastnilo již 18 států, databáze svobodných fotografií evropských památek byla obohacena o téměř 170 tisíc fotografií a tento výsledek byl zapsán do Guinessovy knihy rekordů, neboť se jednalo o největší na světě dosud zorganizovanou fotografickou soutěž. Loňský ročník proběhl již ve 36 státech po celém světě. Přes 15 000 autorů během něj pořídilo přes 350 000 fotografií.
Překonají Češi rekordní rok 2012?
Loňského ročníku se poprvé zúčastnili i dobrovolníci z České republiky. Celkem bylo do soutěže přihlášeno 17 131 fotografií památek na území ČR. „Česká republika, která se účastnila soutěže poprvé, obsadila co do počtu fotografií sedmé místo,“ připomíná Michal Reiter, předseda Wikimedia ČR s tím, že podobného výsledku bylo přitom dosaženo i v mnohem větších, a z hlediska kulturního bohatství rozmanitějších zemích, například v Indii (15 909 fotografií) či USA (22 031).
Česká část soutěže se stejně jako loni koná pod záštitou generální ředitelky Národního památkového ústavu, paní Nadi Goryczkové, a ředitele Slezského zemského muzea, pana Antonína Šimčíka.
Soutěžní fotografie autoři nahrávají v průběhu měsíce září na server Wikimedia Commons (http://commons.wikimedia.org/). Tím zároveň poskytují své snímky pod svobodnou licencí (zpravidla Creative Commons BY-SA 3.0, zkratka CC-BY-SA-3.0). To prakticky znamená, že fotografii může pak používat kdokoliv na světě.
Ke snadnějšímu nahrávání jsou na české Wikipedii sestaveny seznamy kulturních památek podle jednotlivých obcí či okresů. Fotografie nemusí být nové – autoři mohou přihlásit i starší snímky. V každém případě by však mělo jít o technicky a obsahově kvalitní obrázky. Přihlášené fotografie posoudí porota, složená z fotografů, památkářů a zástupců Wikipedie. Fotografové posuzují technickou a obrazovou kvalitu, památkáři kvalitu informační a zástupci komunity české Wikipedie použitelnost fotografií pro projekty nadace Wikimedia Foundation.
Hodnocení poroty proběhne v říjnu 2013 a deset nejúspěšnějších fotografií pak z národních kol postupuje do celosvětového finále. Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne celosvětově na konci listopadu, výsledky národního kola budou oznámeny na 5. Wikikonferenci v Praze (30. 11. 2013).
V loňském ročníku zvítězila v české části soutěže černobílá fotografie budovy královéhradeckého gymnázia od Josefa Gočára (autor: Diketak). Na dalších místech se umístily snímky Dolní oblasti Vítkovice od Jana Kubíka a fotografie sochy svatého Jana Nepomuckého ve Vitčicích na Chomutovsku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..